dupdupmyheart

Monday, October 1, 2012

TABUNG DANA PERKAHWINAN.

hari sabtu hari tu, aku call rumah. lama tidak balik rumah sebab kerja yang banyak gila. tanya-tanya khabar. puanmulia cakap banyak jemputan orang kahwin yang dia kena attend. soalan wajib yang ditujukan untuk beliau adalah "bila si bibi kahwin?". macam yang aku cakap di entry sebelum ni, kazen aku kahwin dirumah aku bulan disember nanti. jadi ramai jugaklah yang salah sangka dan ingat aku yang akan berkahwin. 


aku cakap:

"sabar."
"rilek mak."
"kita rilek-rilek dulu. tunggu-tunggulah 2,3 tahun lagi."
"mak, macam ni. nanti kalau mama jalan-jalan pegi orang kahwin ka kenduri ka, mama bawa tabung. jadi siapa tanya bila aku mau kahwin, kita terus charge RM100. terus masuk tabung. jadi lagi banyak orang tanya lagi cepat aku kahwin.kihkihkihkihkih"


puanmulia cakap:

"mama cakap betul-betul ni. jangan main-main. tahun depan mama tidak peduli, kamu mesti kahwin!"



sekian terima kasih.

Thursday, September 6, 2012

TAIP NAMA.

1. Dulu masa awal-awal berblog, aku pernah buat entry ucap terima kasih kepada orang-orang yang wish befday aku beserta nama penuh dan link FB dan Friendster mereka.

2. lepastu aku perasan, bila aku cek keywords dalam nuffnang, ada juga terselit nama-nama kawan aku lepastu aku macam "aik?macamana boleh sampai blog aku?" jawapan : rujuk nombor 1.

3. lepastu, aku kan tidak berapa membagitahu dengan kawan-kawan aku berkenaan blog aku, kalau tahu tu oklah, kalau nda tahu lagi bagus. dengan alasan malu. pheiiii. 

4. jadi oleh yang demikian, aku deletelah entry tersebut sebab kompom kompom diorang akan jumpa blog aku kalau menggoogle nama sendiri. ini kerana rujuk nombor 3.

5. kesimpulan yang aku dapat ialah ramai jugak orang yang google nama sendiri kan? jangan tipuuuuuu. rujuk nombor 1, nombor 2, nombor 3 dan nombor 4.

Friday, August 10, 2012

KALAU MENGUAP, TUTUP MULUT, NANTI SYAITAN MASUK.

tapikan bulan puasa syaitan kena ikat?



#lawakhambar

Wednesday, August 1, 2012

PRA-PERBINCANGAN.

hujung tahun ni, ada dua majlis kenduri kahwin yang akan berlaku 1 dirumah parents aku (kazen aku yang kahwin, bukan aku), 1 lagi dirumah kazen aku (kazen lain lagi tapi sebelah rumah parents aku jadi secara tidak langsung rumah parents aku pun terlibat). jadi pre-perbincangan pun dilakukan antara mama, aku, auntie & kazen aku. baru bincang-bincang kosong orang bilang. makanan, doorgift, tetamu, belanja kahwin dan sebagainya. pening kepala gila. semua memerlukan duit, duit, duit.

aku pun cakaplah,

"ma.. ada kawan aku punya kawan ni kan, dia kahwin jemput orang-orang tertentu jak, alasan dia, minta maaf sebab tidak dapat jemput semua orang, dia tidak dapat buat majlis besar-besaran sebab dia lagi perlu duit untuk kehidupan dia selepas tu, cukuplah dengan doa orang-orang yang tidak kena jemput tu."

aku sambung lagi;

"jadi apakata kita jemput orang tertentu seja, jimatlah duit untuk makan, doorgift dan sebagainya. hehe"

kazen aku angguk-angguk tanda sokongan sepenuhnya.

terus mama cakap dengan serius;

"kalau kita buat macam tu di kampung mana boleh. di kampung ni pun semua keluarga. ko mau nenek marah? nda pernah-pernah orang buat begitu di sini"

aku sambung lagi;

"hehe.. kalau begitu memang banyak belanja la tu kan.. nda apa ma.. kasi habis jak duit untuk belanja kahwin. biarlah tiada duit makan lepas kenduri kahwin, tapi ada kan yang lauk-lauk masa kenduri kahwin tu. kasi tapau banyak-banyak. simpan dalam esbuk (peti ais), boleh bikin makan 1 bulan. macam? hahaha"

kazen aku ikut ketawa-ketawa tanda sokongan sepenuhnya juga.

perbincangan bertukar menjadi ceramah yang berat bertajuk "VIVI JANGAN KUAT KETAWA"

Thursday, July 12, 2012

MASIH ADA SINAR HARAPAN. LOL

"vivi, kalau kau kahwin dengan badan ko sekarang, lepas kahwin lagilah badan kau teruk, macam tong drum"

-penjual ubat kurus/kawan/keluarga-


hari tu, masa pergi majlis kahwin adik kepada kawan aku, jumpalah kawan-kawan lama. macam biasa orang akan komen aku gemuk. kalau aku cerita situasi tersebut balik komfom-komfom kamu boring. balik-balik cerita yang sama. balik-balik cerita yang sama. vivi gemuk! vivi gemuk! vivi gemuk! PFFFT.


ok mari cerita pasal kekurusan orang lain pulak. haha


kawan baik kepada kawan baik aku. nama dia N. tidak pernah bertegur pun dengan dia masa sekolah dulu. aku kenal dia tapi aku rasa dia tidak kenal aku pun. dulu badan dia sedikit besar dari aku sekarang. sudah kahwin. tapi sekarang kurus dan bertambah cantik. duduk semeja. dia tegur aku. aku pun macam terkejut "eh eh kau kenal aku?" LOL


lepas tu cerita-cerita. aku perasan kawan-kawan yang gemuk dulu semua menjadi kurus. aku rilek masih. dengar cerita diorang. yang itu kurus sebab makan ni. yang ni kurus sebab makan tu. dan sebagainya yang. aku pun "oooo...oooo"


lepastu aku tengok N. dia menyampuk;

"aku kurus bukan apa, lepas kahwin memang badan aku naik, lepas beranak terus kurus sebab kasi menyusu anak"


aku terkejut.


EH LEPAS KAHWIN, LEPAS BERANAK, KASI MENYUSU ANAK PUN BOLEH KURUS RUPANYA. CC : PENJUAL UBAT KURUS/KAWAN/KELUARGA.


-bakal tong drum-

Monday, June 25, 2012

BERSYUKURLAH SEBELUM ANDA DIKENDURI KESYUKURANKAN.

Aku ada kawan.


Dapat kerja best tapi cakap kerja dia suck. Gaji dah besar tapi still cakap gaji kecik. Badan dah cantik kurus tapi still cakap diri dia gemuk. Muka dalam gambar fotogenik tapi cakap muka dia hodoh gila.


Lepastu meluah dengan aku yang kerja biasa + gaji kecik + gemuk + langsung tidak fotogenik


Kadang-kadang aku bersyukur sebab aku pandai bersyukur.




pfffft.

Thursday, June 14, 2012

KISAH SERAM TAHAP BAWAK BERSABAR.


pagi-pagi, on the way pergi kerja, memang dengar channel Hotfm. jadi hari tu, hot chat adalah seperti gambarajah dibawah :


ok, ada satu caller ni cerita pasal pengalaman dia dekat sarawak mungkin. cerita dia macam cerita yang biasa kita dengar selalu. konon pada satu hari, dia on the way balik rumah, tiba-tiba dia rasa kereta dia berat, jadi dia ingatkan kereta dia pancit, jadi dia pun turun cek la tayar, tapi semua tayar ok. so dia teruskan jalan dan rasa macam lain macam. lepastu limpaslah kuburan. lalu dia bermonologlah seorang diri (setelah di alih bahasa, lebih kurang macam ni -->) "ok turunlah, sampai sudah rumah kau, bla-bla-bla". dia turunkan tingkap. tiba-tiba kereta pun jadi ringan. syukurlah "benda" tu cuma menumpang. 

aku yang tengah khusyuk dengar tiba-tiba bulu roma berdiri tegak. aku siap bagitahu MJ sambil tunjuk tangan aku; 

"tengok!tengok!tengok tangan aku! (eksaited)

tiba-tiba si Mr.MJ merangkap tukang-hantar-aku-pergi-kerja merangkap bakal partner (pheiii!) cakap dia pun selalu mengalami benda yang sama. Dia selalu rasa kereta dia berat. 

ok fine aku terus rasa macam habislah, "benda" tu sudah pernah tumpang kereta MJ jugak.

lepastu dia sambung;

"tapi lepas hantar kau balik rumah, kereta jadi ringan balik"


ok.


sabar vivi sabar. Tuhan sayang orang-orang yang bersabar. tamat.

Wednesday, June 13, 2012

IKAN SOMBONG.


pegang sikit boleh? please.

Saturday, April 7, 2012

MISTIK.

Sekarang ni, aku jarang sudah balik rumah setiap minggu. Kadang-kadang sibuk. Kadang-kadang banyak aktiviti. Kadang-kadang tiada duit minyak. haha 

Jadi macam kebiasaanlah, kalau balik kampung, aku lagi suka melepak dengan puanmulia. cerita itu ini. sampailah bab cerita "MISTIK". iyaaaa! mistik ya kawan-kawan. zaman sekarang, masih ada banjingan suka dengki mendengki dan kalau nda puas hati memang kuno gilalah cara masih mengamalkan amalan "kena-mengena". 

Jadi macam kebiasaanlah, setiap kali puanmulia bercerita benda-benda mistik, hujung-hujung cerita kompom-kompomlah amaran "VIVI, KAU TU KENA JAGA MULUT KAU, JANGAN CAKAP MAIN LEPAS JAK, KETAWA KONTROL-KONTROL, ORANG KALAU DENGKI KAU KETAWA PUN DIORANG NDA PUAS HATI". lebih lebih lagi dengan cerita aku sekarang ni ramai nda puas hati dengan aku  terutama dikalangan orang-orang yang sudah terkantoi. pffftt!

Jadi macam kebiasaanlah, lepastu tu masuk cerita bab "VIVI JAGALAH BADAN KAU TU". topik yang memang wajib akan dibangkitkan setiap kali aku balik kampung. terus aku buat muka buruk, tengok muka puanmulia, dan separuh berbisik;

"mak, aku rasa aku kena buatan orang lahhhh. sudah aku makan ubat kurus, pergi joging, ikut senamrobik, tapi nda juga aku kurus-kurus, tambah gemuk. ada orang dengkilah ni. astagfirullahalazim. KIHKIHKIH"

dan ceramah dari puanmulia bersambung lagi selama 2-3 jam. sekian terima kasih.

Tuesday, March 27, 2012

BUDI BAHASA BUDAYA KITA.

aku selalu berurusan dengan orang, urus itu urus ini. ada yang baik, ada yang bikin panas, ada yang kau rasa macam mahu hello! dan mahu cakap mari-kerja-kau-biar-aku-yang-buat, ada yang peramah gila dan ada yang sebagainya. dan aku perasan aku selalu up entry pasal ke-bongok-an atau bila aku detect diorang bikin-panas situlah mood aku up entry membuak buak. (amboi vivi)

tapi sebenarnya ramai jugak bah yang baik dan semangat menolong aku. contoh kakak bank, puan kastam, kakak pukonsa, kakak socso, kakak dbkk, kakak sesb dan sebagainya. tapi itulah, lain orang lain gaya. jadi gara-gara perangai ko yang sorang bikin panas, habis satu nama tempat bekerja kena bawa-bawa. padan muka.

konsep aku senang jak, orang berbudi kita berbahasa. amboii! selalu aku mula dengan senyum, kalau orang tu pun senyum dan senang kena bawa bercakap, habis! banyak lah soalan aku tanya. dan soalan  PALING FAVOURITE ADALAH KAK ADA KERJA KOSONG? atau KAK MACAMANA MAU APPLY KERJA SINI?

tapi kalau kena dengan orang yang moody, senyum pun tidak, masa tu lah aku rasa mau nyanyi berdiri tegak "BUDI BAHASA BUDAYA KITAAAAA. TENG TENG!" tapi dalam hati jak lah. kuangkuangkuang.

maka aku berbangga jadi rakyat Malaysia sebab aku masih berbudi bahasa. perghhhh! haha


ok rafiq. macam ni boleh?


sekian.

Saturday, March 24, 2012

SKILL SUPAYA TIDAK KENA MINTA DUIT OLEH PIHAK YANG BERKENAAN.

hari tu, masa bekerja, bawak driver company pergi bank. driver company ni jenis suka bawa kereta laju-laju. aku pulak jenis yang takut ikut kereta yang laju-laju. ok abaikan. selalu kalau perkara yang bikin aku lalai dengan kelajuan samada main game atau tidur. ok abaikan juga. pffft.


masa tu aku lalai main game handphone. aku perasan pergerakan kereta masa tu adalah membuat u-turn. sudah u-turn tiba-tiba aku dengar hon polis trafik serentak dengan "alamakkkkkkk!" dari driver company sambil hantak stereng.


aku yang blur-blur tanya tu driver "apa salah kita? aik kenapa ni polis tahan? apa kau buat?".  encik-baju-putih-pakai-spek-hitam berhenti di depan kereta. turun dari motor, suruh bukak tingkap. kasi keluar kertas dengan pen. 


"encik drive laju. lampu isyarat tadi dah kuning. JADI BOLEH SAMAN KE NI? minta IC encik." encik-baju-putih-pakai-spek-hitam try cakap sabah tapi masih slang KL.

"alaaa tuan, nda sengaja bah, mau cepat pergi bank, minta maaflah tuan, pertama kali ni begini. lain kali nda buat lagi tuan." driver company sambil buat muka kesian. PADAN MUKA.

"kalau saya saman ni RM300 ni tau, JADI BOLEH SAYA SAMAN KE NI?" encik-baju-putih-pakai-spek-hitam macam bagi hint-hint jak ni.

driver company terus tengok aku yang tengah blur-blur tengok muka polis tu. serius aku ndatau mau buat apa. aku tengok nombor di baju polis. patut ka aku hafal? rasa macam mau ambik video karang upload di youtube. tapi kalau aku buat ketara betul. driver company dengan muka kesian cakap dengan aku "VI BAGI DULU KO RM10 KA RM20, BIKIN DIA MINUM-MINUM SEJA, TIADA DUIT SAYA NI, NI POLIS MINTA DUIT NI, MAHAL LAGI NANTI KITA BAYAR DIA RM300, BAH KAU BAGI DULU SANA"

aku masih muka blur, aku buka dompet, tengok duit RM10 beberapa keping, gaji lama lagi, lebih kurang 10 hari lagi, tengok muka polis tu, dalam hati aku, kalau aku bayar karang aku kena cakap bagi rasuah, kalau aku nda bayar kena bayar saman RM300, serius aku betul-betul dalam dilema beberapa minit tu. tengok sebelah kiri balai polis, tengok sebelah kanan encik-baju-putih-pakai-spek-hitam yang tengah kepanasan sambil pegang pen dan kertas. bagi atau tidak? apa aku patut buat ni? apa???

"BAH CEPATLAH.. MAHU SAYA SAMAN KE NI?" - encik-baju-putih-pakai-spek-hitam macam memaksa-

"VI BAGILAH, RM10 JAK, BIKIN DIA MINUM SEJA TU" -driver company memang memaksa-

"IH... BOLEH KAH NDA PAYAH BAYAR? TIADA DUIT SUDA NI? LAGIPUN APA SALAH KAMI?" Aku cakap dengan polis tu ala ala blur.. 

Driver company jadi pening, dan terus pujuk aku supaya bayar. encik-baju-putih-pakai-spek-hitam kepanasan diluar. tiba-tiba;

"BAH SUDAHLAH, KALAU TIADA DUIT JANGAN MINTA DUIT DENGAN PEREMPUAN! NAH IC! JANGAN BUAT LAGI!"

encik-baju-putih-pakai-spek-hitam naik motor dan terus jalan. 

sudah encik-baju-putih-pakai-spek-hitam hilang dan tiba-tiba kami ketawa. dan driver company terus cakap;

NASIB BAIK KAU PANDAI BERLAKON OH VIVI. LAIN KALI KALAU KITA KENA TAHAN POLIS BOLEH SUDA KITA BUAT SKIL BEGINI. HAHAHA


ELEH. TADI MUKA PUCAT. PFFFFT

Saturday, March 17, 2012

SERONOKNYA MAIN PRINTSCREEN #1

1. Baca ikut nombor.
2. Klik gambar untuk pembesaran.



Lepas ni aku main printscreen jak lah kan? haha seronoknya! seronoknya!

Saturday, February 25, 2012

CERITA.

banyak benda yang aku mahu cerita. tapi bila jumpa keyboard senarai-senarai cerita yang aku mau cerita secara automatiknya aku tapis. eh cerita ni karang orang menyampah. eh cerita tu basi sudah. eh  cerita ni over betul. eh cerita ni macam mana aku mau cerita. eh cerita tu motif aku mau cerita. eh eh dan sebagainya eh eh eh.



ok tu jak lah cerita aku.



menguap.

Thursday, February 16, 2012

KEMPEN MARI MELAWAT SABAH #1: RUMAH TERBALIK - THE UPSIDE DOWN HOUSE IN BORNEO.

sedikit info pasal rumah terbalik : 

The first of its kind in South East Asia. This building is situated along the main highway to Mount Kinabalu, Kiulu river rafting and all the districts on the east coast of Sabah (ie; Sandakan, Lahad Datu, Semporna and Tawau) 


This brand new attraction is located in Kampung Telibong, Batu 21, Jalan Telibong, Tamparuli, district of Tuaran.



Come November 2011, you will be able to view a traditional Sabah kampung house, fully equipped with kitchen, living room, bedrooms, toilet and veranda in a new perspective – upside down! Build on a slight incline to challenge both the builders and viewer’s perspective. It will be a fun experience for everyone!



The upside-down kampung house is designed for all ages and nationalities and its wheelchair friendly. Allow 30-45 minutes for your visit.

As part of the Tuaran Craft Village, you’ll also be able to browse in our well stocked gift shop, taste international pastry in our Rumah Terbalik cafĂ© and even stop at our garden toilet for nature call!

A visit to our “Upside-down kampung house’’ will be one of your most memorable experiences and it is a must-see attraction on your Sabah itinerary.





ok cukup info dari diorang. ini dari aku:
  1. oleh sebab rumah terbalik ni masih baru, jadi ramaiiiiii gila orang ok berbaris mau masuk.
  2. harga tiket sepatutnya RM18 tapi sekarang ni tengah promotion jadilah RM!0 untuk dewasa, budak-budak punya aku kurang pasti. sebab masa tu nda bawa budak. hehe
  3. kalau masuk dalam tu tidak boleh ambik gambar sama sekali, apa yang aku ingat, kalau bentingol juga ambik gambar, setiap gambar akan di cas RM100, lepas tu akan di delete serta merta. eh bentingol itu keras kepala. haha
  4. kalau masuk dalam ni ada tukang guide. so masa tu diorang akan cerita pasal tuan rumah yang punya rumah sebelum ni.
  5. sebelum masuk rumah ni pukul gong dulu, tanda ada tetamu. aku rasalah motif dia. haha
  6. dalam tu ada tv terbalik, tandas terbalik, dapur terbalik, duit 0.50 terbalik, dan sebagainya. tapi ada satu benda yang tidak terbalik. jengjengjeng. 
  7. kalau keluar dari rumah tu mungkin sesetengah orang akan ada rasa pening-pening. 
  8. ada kedai jual souvenir. 
  9. juga kedai jual makanan.
  10. tandas pun ada. 
  11. dan paling last, masa tu masing-masing dengan daya kreativiti macamana mahu bergambar dengan rumah terbalik dan kereta terbalik. macam bertanding gaya siapa paling kreatif pun ada. termasuk kami. haha!
  12. ok sekian terima kasih.







sangat tidak kreatif. okbai.

Wednesday, February 15, 2012

KAU KA ORANG MISTERI ERA KK #2

orang KK sekarang ni memang sedang mengalami sindrom #OMEKK. sana sini cerita pasal #omekk. beb, duit yang #omekk tu bagi banyak gila ok. paling rendah pun RM800. paling tinggi sekarang ni kalau nda silap RM5000. gila lah siapa dapat. memang rezeki dia lah! tapi apa yang aku perasan, orang yang jumpa si #omekk ni semua secara kebetulan, memang bukan niat untuk meng-hunter si #omekk. oleh itu, kesimpulan yang saya dapat adalah buat-buat nda tahu, manatahu karang tiba-tiba ngam-ngam aku pegi beli maggi si #omekk ada sebelah aku. wahhhh seronoknya! ok berangan!



sekian terima kasih. eh haritu aku duduk dalam kereta, main telefon, tiba-tiba ada makcik ketuk cermin kereta dan aku buka. "kau kau orang misteri era kk tu nak?"



ok-ok. muka aku ada sedikit misteri haritu. kahkahkah

Friday, February 10, 2012

KAU KA ORANG MISTERI ERA KK? #OMEKK

gila ni cari-cari orang misteri lepastu dapat duit. mula-mula nda ambik kisah pun. ya lah, kalau part-part "bertuah" memang jarang la mau tersangkut ni sama aku. tapi bila aku follow durang ni di twitter  dan tengok orang yang dapat duit dari si orang misteri ni terus aku geram. senang gilak. tapi mau tahan malu jak kalau salah tanya orang. hahaha 





kalau nda tanya, nda menang.ok fine! orang kk! mari lah kita cari tu orang misteri ramai-ramai. eh.. banyak lah saingan kan. kensel-kensel! okbai! 

Wednesday, February 8, 2012

GELENG-GELENG KEPALA.


ya ini lah si toyol yang sudah membesar. 

Wednesday, February 1, 2012

AIR PUTIH.

aku jarang minum air putih. kebarangkalian aku minum air putih banyak adalah jikalau aku bekerja dan aku teringat mau isi botol air aku yang berukuran 1050ml. kalau rajin boleh habis 1 ari. kalau rasa-rasa malas mau pergi tandas banyak kali, 1050ml boleh habis dalam masa dua ke tiga hari. ini semua angkara malas. entah bila mau insaf.


satu hari, masa aku minum air putih di botol 1050ml aku, aku nampak ada 1 ekor semut mati lemas dalam air tu. tapi oleh sebab aku sudah start minum, aku malas mau bajet-bajet geli segala. alaaa semut jak pun. aku set-set air tu, sambil minum, kiri kanan kiri kanan kepala aku ikut bergerak. demi supaya semut tadi tidak terikut masuk ke dalam mulut aku. siap. lagi ulang minum pada jam seterusnya dan setiap kali tu "eh lupa ada semut, ahhh minum jak lah"  sampai lah air berukuran 150ml.



besoknya,


tengahari. tiba-tiba mahu minum. air ada sikit lagi. malas mau isi. nanti jak lah. buka penutup botol, terus minum.


alhamdulillah. bangkai semut selamat masuk dalam perut aku. 




sekian terima kasih.

Tuesday, January 31, 2012

ARE YOU FOOD DIRECTORY?

churpchurp ada buat competition pasal MAKAN & SHARE REWARDS PROGRAM .details boleh klik gambar dibawah.


jadi aku ni pun semangat lah mau ikut konon. KONON. since aku nda pernah ikut benda-benda macam ni. tapi bila aku start mau cari gambar-gambar makanan, baru aku teringat :

*muzik slow*


dulu aku pernah buat entri pasal azam.

PEMBUKAAN:
"dulu sebelum tahun 2011. yakni 5 bulan lalu. atas sebab kemalasan aku mengupdate blog atau lebih tepat lagi tiada cerita sesuai ditulis dalam blog, aku berazam mau buat blog pasal makanan" 


PENUTUPAN:
"sekian cerita AZAM KU MUSNAH OLEH PERUT LAPAR"

- SUMBER : http://vidadarisakura.blogspot.com/2011/02/azam-2.html -


*muzik tamat*



sekian terima kasih.


p/s: kalau kamu tekan tu link churp-churp akan mengakibatkan aku dapat rm0.20 mengikut terma dan syarat. so berhati-hati. jangan cakap aku nda bagitahu. lol

Monday, January 30, 2012

MENGAPA GENDUT GAK JADI SEBUAH TREND AJA - NGENES MOPECAH-



bila aku tengok video klip ni, aku mati-mati ketawa. bila sudah berabisan ketawa, baru aku kasi ketawa diri sendiri. rupanya lirik lagu ni sama gilak dengan aku, walaupun aku belum sebesar itu. jilakak! semangat aku mau upload video ni di blog. tapi aku tunggu satu buku yang aku rasa memang ngam gilak dengan lagu ni.



sebenarnya aku ni nda berapa la pandai mereview dari dulu. kalau paling mampu aku cakap pun best gilak, best, hmm bolehlah, jangan tengok/beli,bazir duit dan sebagainya. tapi yang ni tergerak tangan aku mau review konon. KONON. mungkin sebab nama dia Bibiana Mohd Alam, dia gemuk, dan gemuk itu taboo. taboo itu sila google sendiri. 


ok itu sahaja. 


kahkahkahkah. kalau mau tahu cerita pergi beli sendiri! aku pun beli sendiri tau. tapi yang penting BIBI bukan BBL (big beautiful lady) biasa. di sebalik pakaian yang besar itu, tubuhnya sarat menyimpan 1001 cerita!


sekian terima kasih.

Wednesday, January 18, 2012

BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA.

ok fine. budak ofis aku semua dapat. dari yang single, yang gaji besar dan yang sepatutnya. terus berabis diorang suruh aku apply since tarikh tutup konon sampai bulan Februari.







apply?tidak?apply?tidak?apply?tidak?

Friday, January 13, 2012

AKU RASA TIDAK HAIRAN LAH ADA PEKERJA ASING YANG MEROMPAK/MERAGUT/BUAT JENAYAH, BILA SETIAP KALI KENA TAHAN OLEH YANG BERKENAAN, KENA MINTA DUIT, PADAHAL GAJI CUMA 400-500 SEBULAN"

ok sambung cerita kemarin.

dipendekkan cerita. mula-mula kawan aku tidak mahu bayar. Rm1000 tu gilak. bukan sikit. lagipun pekerja asing yang dia bawa punya dokumen dan permit. bawa pergi balai. sampai dibalai. polis tu tetap mahu DUIT. dengan alasan dokumen diragui. silap kawan aku CUMA TIDAK BERAPA PASTI status dokumen yang pekerja dia bawa sebab diorang bekas pekerja buruh company kawan aku dan sekarang buat part time kerja buat rumah kawan aku.tapi aku serius nda kisah status dokumen diorang. YANG AKU KISAH KES MINTA-MINTA DUIT MACAM SIAL NI. KALAU SALAH TERUS TANGKAP. BUKAN MINTA DUIT.



oleh sebab tidak kepastian itu, kawan aku TERPAKSA (TERPAKSA OK TERPAKSA) BAYAR RM700 SELEPAS POLIS TERSEBUT MENELEFON KETUA BELIAU UNTUK PENDISKAUNAN. itupun selepas 2-3 jam kawan aku dengan polis berurusan. bangang dan akhirnya polis tu menang untuk menyaiko kawan aku. bila semua suda settle atas dasar keterpaksaan dan kawan aku malas banyak cakap lagi, pekerja asing tadi dilepaskan keluar dari balai.





dan ada sekumpulan pekerja asing lagi serta majikan mereka sedang menunggu giliran diluar balai.





AMBOIII. MAKAN BESAR LAH KAU POLIS.





(yang penting kawan aku sudah report SPRM. dan rupanya dokumen yang pekerja asing itu pegang sebenarnya sah. harap-harap lah polis tu dapat balasan.amin)


tambahan:
lepas aku update status dalam FB tu. kawan aku call. dia suruh aku bercakap dengan kawan dia yang polis. lepas tu polis nasihatkan suruh buat report polis sebab dia sendiri MENYAMPAH dan BENGANG dengan polis yang buat kerja kotor macam tu. siap bagi number fon ketua polis XXX dengan syarat jangan bagitahu dia yang bagi tu number. ok at least ada lagi polis yang boleh dipercayai. sekian.

Thursday, January 12, 2012

SAYA-ANTI-RASUAH-LAH-SANGAT!

isnin lalu, kawan aku kena tahan polis. atas sebab membawa 5 orang pekerja asing. jadi polis-polis mengecek dokumen-dokumen yang berkaitan. lepastu, atas alasan dokumen-dokumen mereka diragui konon itu, konon ini, blablabla dan sebagainya. TETAPI..... polis tu cakap "benda boleh settle".







1KEPALA RM200.