dupdupmyheart

Monday, July 25, 2011

UNTUK PEMALAS TIDUR PUN BOLEH KURUS.


kaedah menurunkan berat badan yang paling berfungsi. untuk PEMALAS (SIAP HURUF BESAR LAGI YUUUU) tidur pun boleh kurus.


ini kali lah.

Saturday, July 23, 2011

SEBENARNYA MAHU CERITA SEJARAH MACAMANA SAYA BOLEH TERPANDAI MELATAH. TAPI TIBA-TIBA TERTUKAR CERITA SEJARAH MACAMANA SAYA BOLEH TERTAKUT ULAR.

aku rasa aku start belajar melatah masa darjah-darjah dulu. sebab dulu ada satu kakak ni. kuat melatah. aku rasa comellllll gilak dan menghiburkan. dan aku mau jadi comel macam kakak tu. serius. jadi aku start cucuk pinggang sendiri dan mengeluarkan ayat-ayat comel "eh nenek ku kawin sepuluh, eh aku comel, dan sebagainya eh." (entah apa yang comel kalau aku pikir balik. cucuk sendiri ketawa sendiri. mental). dalam seminggu *mungkin* begitu, proses melatah gagal. sebab latahan tu tidak keluar secara natural. aku fedap dan rasa bongok jugak la sikit. jadi aku berhenti belajar melatah.


oleh sebab aku rasa terhibur gilak tengok orang melatah, aku start kacau dan cucuk orang sana sini. antara yang aku ingat,

1. datuk aku bagus-bagus tidur, aku baling sayur kacang panjang. siap sebut ularrrrrrr. gila kau, automatik bersilat datuk aku sambil keluar segala kata-kata-latahan. ketawa lepastu lari.

2. nenek aku bawa jalan pegi rumah geng-joyah dia. lepas tu masing-masing buat aktiviti sendiri. nenek and the geng, aku and the budak-budak. mungkin masa tu aku keboringan yang amat tunggu nenek aku. aku nampak ular getah. aku simpan di bahu geng-nenek-joyah. siap lari pegi depan beliau dan tanya apa benda di leher nenek tu?? memang melatah habis la geng-nenek-joyah masa tu. betul-betul buat aku terhibur campur kena marah. hahahaha siap sebut *alat-alat sulit lelaki-perempuan*.

soalan: nek *alat-alat sulit lelaki-perempuan* tu apa?.
jawapan: kena marah lagi.


OFF TOPIC KEJAP:

selepas dua perkara diatas tu aku buat. satu hari keluarga aku pindah rumah kerajaan papan yang sebijik-sebijik yang rendah tu. ok dipendekkan, rumah cikgu . dimana-mana ada ular. serius. sebab belakang rumah kerajaan tu ada parit/paya/kurang-pasti-nama-spesifik. lepas tu bapa aku siap berkebun tanam sayur, lada, dan sebagainya lah belakang rumah. aku rasa sana lah punca-daya-tarikan-ular untuk datang. aku mahu pergi tandas, pergi bilik, pergi dapur dan seluruh rumah tu buat aku rasa nda selamat. apa tidak, bangun pagi-pagi tengok tingkap ular sedang dating. nasib baik tingkap tu tertutup. teriak-lari-takut.

satu hari tu, tempat baru tu, aku jumpa geng baru. main-main sampai tidak sedar diri. tiba-tiba kenapa entah aku lari balik rumah *lupa* lepas tu aku terjatuh. aku bangun balik. sambung lari balik rumah. lepas tu aku keluar jumpa geng aku balik. masa aku lalu tempat kejatuhan aku tadi ada ular mati. lepas tu aku hairan kemudian jadi takut. serius masa tu fikir mungkin aku yang buat ular tu mati. ular kecik jak. bukan besar. macam pembaris la lebih kurang. sejak dari tu serius sampai sekarang jangankan ular mainan, ular dalam gambar dalam surat khabar pun bikin aku dupdupdup lalu ter-teriak-macam-mau-mampus #fobia-gilak-mau-mati. -end-


ok sekarang aku malas mau sambung cerita melatah. sekian terima kasih.

Thursday, July 21, 2011

GEMURUH JIWA. SEMANGAT MEMBARA.


lepas ni boleh poco-poco guna lagu faizal tahir sudah. haha

Saturday, July 16, 2011

SEBENARNYA MULA-MULA AKU KELIRU AKA LUPA LOCENG ATAU LONCENG. TAPI TENGOK KAMUS TULIS LOCENG.

tadi pagi. pacik maintenance test-test loceng kecemasan. ok fine. tiada notis. dengan alasan diorang tidak tahu ada staff kerja hari sabtu. padahal setiap hari sabtu jugak ko nampak muka aku masuk opis siap buat muka hairan dan setiap hari sabtu soalan yang sama dan aku bagi jawapan yang sama.


"AIK VI, HARI SABTU PUN KERJA?"

"IYA PACIK, SETIAP SABTU JUGA PACIK TENGOK KAMI KERJA"


(tekan SINI dan baca perenggan pertama)


ok berbalik kepada cerita loceng kecemasan berbunyi. setelah dia berbunyi panjanggggg dan balik-balik. maka halal lah kami berdua menjadi panik. hello, bangunan tempat kerjaya aku ni bangunan lama. maka kemungkinan untuk berlaku something yang menakutkan seperti kebakaran memang ada. oh ya! sebelum berkelakuan panik, aku sempat telefon pacik maintenance untuk pengesahan.


"PACIK, KENAPA BAH TU LOCENG KECEMASAN DALAM OPIS KAMI NI BUNYI KRINGGGGGGGG?"

"AIK, KAMU ADA BUAT APA-APA SANA? TU LOCENG KALAU DETECT SOMETHING MEMANG DIA BUNYI. CUBA CEK."


baiklah. aku pun mengikut arahan pergi cek. kebetulan officemate aku masak maggi dalam rice cooker. jadi aku saspek mungkin-wap-maggi-tu-naik-atas-lalu-lonceng-kecemasan-telah-tersalah-anggap-lalu-menyebabkan-loceng-kecemasan-berbunyi-MUNGKIN! atau mungkin-rice-cooker-tersebut-tidak-dapat-menerima-kenyataan-bahawa-maggi-dimasak-kedalam-beliau-lalu-menyebabkan-efek-lalu-loceng-kecemasan-berbunyi. ADA KAITAN KA? tiba-tiba feeling macam penyiasat. ok enuf is enuf.


loceng kecemasan berbunyi lagi. kali ni lagi panjanggggggg. siap teriak takut! dalam hati memang ada something wrong ni tempat. tanpa buang masa, cepat-cepat kasi mati karan rice cooker, kasi mati karan komputer (KEBODOHAN: TIDAK SAVE REPORT DAN TERPAKSA BUAT BALIK) , ambil kunci, ambil beg, LARIIIII, tutup pintu, kunci, tekan lif, masuk lif dan berdebar-debar tunggu tingkat 0.


panik gilak ok. kaki pun macam tiada tulang. tiba-tiba lembut. tangan pun jadi lembut. sampai ground floor cari pacik maintenance. JUMPA. dan hasilnya BELIAU TERKEJUT TENGOK KAMI DUA ORANG MACAM BARU KENA SAMPUK HANTU, MUKA MEMANG PUCAT GILA HABIS.

boleh pulak pacik tu tanya KENAPA sambil makan aiskrim.



"PACIK KENAPA TU LOCENG BALIK-BALIK BUNYI?ADA APA-APA KA?!"

"OOO... KAMI TENGAH TEST-TEST BAH TU LONCENG. KAMU KERJA PULAK HARI NI?"



rasa-rasa kalau aku maki pacik tu boleh masuk neraka ka? dan NASIB BAIK LAH AKU TIDAK SKIMA DAN TIDAK IKUT ARAHAN "SILA GUNA TANGGA, JANGAN GUNA LIF KALAU ADA KECEMASAN".


sekian drama untuk hari ini.

Friday, July 15, 2011

MACAM BIASA.

kebiasaan kalau time lunch aku jarang keluar mana-mana. dengan alasan MALAS. kalau makan pun beli tapau, makan depan PC sambil online atau main game. terutama hari jumaat. tapi kalau hari jumaat semua orang keluar, jadi secara kebiasaan juga aku sorang-sorang la tinggal dalam opis tukang sambut telepon.



jadi macam biasa juga. bila semua masuk balik ofis :



aik vivi? nda keluar?

aik vivi? nda makan?

aik vivi? diet?

aik vivi?

aik v?

aik?

a?



BORINGGGGGGGGGGG. MACAM BIASA ENTRY PUN JADI BORING. SEKALI LAGI RAMAI-RAMAI!


BORINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG.

Tuesday, July 12, 2011

UK FUN FAIR.

paling last aku pegi funfair aku rasa masa aku darjah-darjah. entah darjah berapa. itupun sebab aku sakit, jadi lepas bapa bawak jumpa doktor, bapa sambung bawak pergi funfair. dapat belon dapat keropok dapat gula-gula. hilang terus sakit. mujarab gilak lah.


10tahun ++ kemudian.


aku perasan ada satu funfair sana penampang. balik-balik aku limpas (baca:lalu) tapi baru hari kemarin punya kemarin punya kemarin aku & de geng tepikir mau pergi. mungkin tanda keboringan yang amat jadi dari duduk melepak-makan-makan-makan bagi besar perut dan bontot baik buat benda lain.

aku rasa funfair ni ada dekat 2 bulan suda buka. dari hari KAAMATAN bulan 5 haritu. orang cakap funfair dia lain. bukan macam funfair dulu-dulu main timbak-timbak botol, pancing-pancing ikan, baling-baling tin dan sebagainya. ok sebenarnya benda tu masih ada. kihkihkih tapi kena tambah permainan yang ala-ala theme park genting sama sunway lagoon. sebab tu la nama dia UK FUN FAIR. orang cakap lah.


masuk jak funfair tu, mula-mula round-round game yang biasa-biasa jak. "adik mari baling tin dapat patung, mari tembak belon dapat patung, mari-mari-mari-mari!" kalau aku tengok semua hadiah utama PATUNG. aku rasa kalau kau beli sendiri patung tu nda payah mau masuk funfair lagi murah.


ok boring. next!


tengok game apa entah. kita kasi nama game sotong lah. satu kali main 6 ringgit. yang ni kalau tercabut belalai dia sia-sia mati free. errr.. lain kali lah cuba. next!



yang ni main pusing-pusing juga. tapi kerusi dia pandai guyang-guyang. membawa kepada ke-was-was-an. kalau aku yang ber-beratkan 75kg duduk, lepastu partner aku sebelah pulak ringan, memang menuju ke-arah kecelakaan la kan. next!


game yang ni membawa kepada kebasahan. next!



aku bukan apa. mungkin sebab nama dia funfair, jadi aku takut la mau try-try benda macam ni. mau pikir safety lagi. mungkin terpandang rendah la sikit bahagian KEUTUHAN dan KEKUATAN game-game ni semua. alaaa aku pun sudah main semua benda ni dekat genting dengan sunway lagoon duluuuuuuuuu. *tembirang*


Tapi oleh sebab sudah alang-alang masuk, main lah satu game. lepas ni nanti adalah juga bahan-bahan kasi ketawa kawan. jadi bertiketkan 6 ringgit saturang kami pilih game space gun.


masa pilih-pilih game mana satu mau main, kawan aku seorang ni mati-mati mau main space gun. kasi nama dia ZAINAB. semuuuuuuua game dia suda rasa, yang space gun ni jak dia belum rasa. aku siap tanya zainab ko betul-betul mahu? lepas tu tanya saturang-saturang. "kamu yakin ka main benda ni? aku memang nda konfiden ni." (merujuk kepada ke-safety-an bukan pasal takut ok.) semua cakap YAKINNNNNNNNNN. ok kalau yakin antakin lets go lah!



naik benda ni. memang dupdapdupdap biar pun rendah jak. tapi SAFETY tu penting. tabah jak lah.


lepas dia pusing-pusing 360 darjah. siap stay-stay lagi. biarpun rendah, tapi kalau jatuh boleh jadi AHLI OKU ATAUPUN AHLI KUBUR ni. teriak-teriak kegembiraan campur keterujaan campur ok takut sikit. tamat.


keluar. paning-paning kejap. ketawa-ketawa eksaited. tiba-tiba aku perasan zainab hilang. cari-cari-jumpa. terus kami ketawa. zainab siap pegang pagar, muka pucat, mahu muntah dan sebagainya. paling bikin pecah ketawa, masa benda tu pusing-pusing zainab siap teriak suruh boifren dia kasi berhenti space gun tu sebab dia mau turun.


sekian. tamat.


AKU NI SEMANGAT JAK BECERITA, PADAHAL FUN FAIR JAK PUN, TEMPAT KAMU LAGI BEST. CEHHHHH.

SIARAN ULANGAN.

TEKAN.