dupdupmyheart

Friday, December 30, 2011

LIF B.

kemarin. ada satu staff opis balik lambat pada kemarinnya.dia cerita dengan penuh semangat. lebih kurang jam 6.00 la gitu.ada 4 lif. lif A dan B masih sihat. lif C dan D rosak. dia masuk lif B. opis kami tingkat 6. dia tekan butang 0. lepastu tiba-tiba pulak lif naik tingkat 7. pintu lif buka. tiada orang. dia tekan lagi butang 0. tapi lif naik tingkat 8. pintu lif buka. tiada orang. sampailah tingkat 10. pun tiada orang. si staff opis ni pun takut-takut berani sudah. bila lif turun pun bukak setiap tingkat. dan juga tiada orang...



pagi ni. aku lambat lagi. sebab semalam tolong kawan pindah rumah. penat dan mamai. ramai orang tunggu lif. ramai orang lambat. pacik-pacik gomen la terutamanya. masuk lif B.





sudah la aku lambat. lif lagi rosak pandai berhenti setiap tingkat. cilakak!

Monday, December 19, 2011

BAHAN KUTUKAN SELAMA 1 TAHUN.

hari tu masa jalan-jalan, aku ada ambik gambar dengan menggunakan kamera DSLR. lepastu aku tunjuk gambar tu yang masih dalam kamera dengan kawan aku. lepas tu;


"eh aku mahu gambar ni" -kawan dengan muka excited-

"bah. on bluetooth ko. haha" -aku-


sambung bercerita pasal hal lain. tiba-tiba;


"mana? lambat juga! Lama aku tunggu! tiada pun!" -kawan dengan muka serius-

"apa yang lambat?apa yang tiada?"-aku-

"sudah aku on bluetooth. tiada pun keluar nama ko?"-kawan dengan muka sumpah serius-

ketawa


ketawa


ketawa


ketawa


ketawa


"IZINKAN AKU KUTUK KO DALAM FACEBOOK BOLEH?"-aku sambil ketawa yang amat-

Saturday, December 17, 2011

UNTUK MENDAPATKAN NOMBOR PIN ANDA : PTPTN NOPIN-JARAK-NOKP DAN HANTAR KE 33199.

azam baru untuk mengelak sebarang penyekatan perjalanan percutian ke luar negara.




psst.. hari tu kan saya bercuti pergi indon. hati saya dupdapdupdap masa scan passport. saiton betul. oleh itu saya tidak mahu hati saya dupdapdupdap lagi pada masa akan datang. sekian terima kasih. 

Friday, December 16, 2011

SEKARANG NI JALAN MASUK PERGI BANGUNAN OPIS AKU JAMMED GILA. GILA!

dari pagi sampai petang.


ni semua gara-gara BR1M lah ni.



grr

Wednesday, December 14, 2011

PELARIS

kamu pernah kah masuk kedai runcit / kedai makan / fastfood / mana-mana lah. sebelum masuk kosong gilak. pekerja kedai siok-siok rilek. tapi bila kau masuk time tu lah bertimbun orang ramai masuk. dan bila kau perlu bantuan pekerja time tu lah pulak dia sedang layan customer lain. tadi siok-siok jak kosong. grrr





kadang-kadang aku ni pun pandai perasan yang aku ni pelaris kedai orang. HAHA!

Thursday, December 8, 2011

PELAKSANAAN PEMBERIAN BANTUAN TUNAI RM500 BAGI MERINGANKAN BEBAN KOS HIDUP RAKYAT.

awal pagi office boy sibuk potostat dan edar keratan  "pelaksanaan pemberian bantuan tunai Rm 500 bagi meringankan beban kos hidup rakyat " . 


"Isi rumah yang layak memohon merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah atau ketua keluarga. ini merangkumi individu :
  • berkahwin termasuk anak yang berkahwin dan tinggal bersama ibubapa;
  • ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan;
  • individu (bujang, duda, ibu tunggal) bujang yang mempunyai tanggungan; dan
  • warga emas sebatang kara.
kata keratan tersebut lah "

jadi bila yang dapat keratan tersebut baca, lalu bermula lah sesi perbincangan pasal kelayakan diri masing-masing. macam jak dikeratan tu ada tulis "BINCANGKAN" .

  1. apa itu?oh yang rm500 tu ka? haish sanang saja tu saya dapat tu. telepon saja itu orang dalam saya nanti dia kasi saya lah itu. hehehe -pacik A-
  2. huih buli sudah saya dapat ini barang. gaji saya sukup-sukup seja. -pacik b-
  3. aku pun mahu!! aku bahagian individu yang tanggung berat badan sendiri.kahkahkah - aku-
  4. haih buli bah ko apply tu. ko tipu seja ko tanggung mama bapa ko bah -aunty A-
  5. nda apa kita try seja. kalau dapat bersyukur lah. -aunty B-

dan last sekali pacik pendek merangkap kawan aku selalu bergaduh mulut versi main-main juga merangkap pacik opis suka duduk depan pantry.

"aku pun mahu apply lah. ingat sanang-sanang ka dapat rm500 free. aku cakap jak lah aku duda. haha . sanggup ni menipu demi rm500 " -pacik pendek-

"eh pacik kau nda boleh! awal-awal kena rijek! syarat kau ada yang nda cukup tu" -aku

"kanapa pulak?" - pacik pendek-

"nanti dia cakap MAAF KETINGGIAN ANDA TIDAK MENCUKUPI. HAHAHA" -aku-

"shilakak ko vivi. yang penting di bawah panjang bah" -pacik pendek-


ok diam.

tamat.

Tuesday, December 6, 2011

IF I DIE YOUNG.

bos numbur 3 : "vivi, kau ada itu lagu if I die young ka? kasi download saya. macam siuk itu lagu kan?" nanana (sambil nyanyi-nyanyi)

saya : "ooo..ok.. haha"

bos numbur 3 : "kenapa kau ketawa?"

saya : "sebab bos TUA. tapi ada hati if i die young konon. hahaha"

bos numbur 3 : shilakakk.

-tamat-

Monday, December 5, 2011

PROSES.

kadang-kadang proses update entry ni macam proses diet untuk seorang vivi . perasaan membuak-buak mau update. tapi malas. begitu juga diet.




sekian terima kasih.

Sunday, November 27, 2011

BERJANGKIT.

ok terjangkit.




sekian terima kasih. ;P

Wednesday, November 16, 2011

PENGALAMAN PERTAMA SAYA MENALIPAUN NOMBOR 999.

kemarin, jam 7.20 pagi bertolak pergi pejabat. jalan jem gilak. mulut pun jadi bising-bising.

"adoii. jem betul. kalau boleh minggu ni nda mahu punchcard merah. balik-balik sudah merah ni."

lebih kurang 20 minit kemudian, tiba-tiba depan mata;

"kami di lane kanan, ada ni motor depan kami mahu pergi lane kiri tapi dia terlanggar tu hilux juga di lane kanan, mungkin tersalah kiraan jarak memotong, kemudian si pembonceng tu terbang terpelanting pergi depan (lane kiri), si pemandu motorsikal terjatuh di atas lane kiri kemudian dilanggar sipi-sipi oleh kenari, kemudian beliau terduduk di atas jalan raya. tidak dapat bergerak. dan si pembonceng yang terbang terpelanting tadi juga berada di atas jalan raya lane kiri di depan kenari kemudian beliau dilanggar lalu diseret oleh kenari tadi, dan tersekat di bawah kereta kenari."

(baca satu-satu sambil imejin untuk kemudahan pemahaman kamu sebab aku pun ingat satu-satu dan taip satu-satu untuk kemudahan pemahaman kamu. kalau nda paham, aku lah yang gagal meng-explain.)

lalu kami pun berhenti dan terkejut lebih kurang 3 saat. sambil ber-"astagfirullahalazim" banyak kali. kemudian si-tukang-hantar-aku-pergi-kerja keluar dari kereta dan terus lari tolong apa yang patut. dan aku yang dalam kereta memang totally hilang kawalan dan panik dan terkejut sambil kejap tutup mata kejap tengok mangsa yang tersangkut dibawah kereta. dalam kiraan 5 saat jugak lah. lepas tu baru terfikir. call ambulan! call ambulan! ok fine dalam kepala aku cuma tahu nombor 999. sambil panik sambil call, dengar jak suara hello, terus aku cakap tidak berhenti campur suara bergegar-gegar lagi;

"hello! tolong! ada eksiden sini.motor langgar kereta lepastu kereta langgar orang. ada orang bawah kereta! kami sekarang di, alaaaa saya pun tidak tahu nama jalan, sini Likas, depan church! tolong cepat!!!!"

(yang part call 999 ni bila fikir balik agak bongok juga. sebab rupanya 999 tu nombor 1 Malaysia. so memang pening la operator tu tadi pikir ni Indon mana telefon ni, binatang apa lah Likas ni)

panik ok panik. dengan aku yang buta-nama-jalan lagi. nasib baik si-tukang-hantar-aku-pergi-kerja datang balik masuk kereta sebab kereta sedang halang jalan. terus bagi telefon sama beliau untuk explain lokasi kejadian. dan aku masih lagi panik. sudah letak kereta di tepi jalan, aku tengok si pemandu motorsikal masih di atas jalan raya sebab patah kaki. dan si pembonceng berjaya dikeluarkan dari bawah kereta selepas orang ramai tolong angkat kereta kenari tadi. ok lega. syukur. at least tiada yang mati.

sesudah itu, menunggu ambulan hampir setengah jam juga. boleh dikatakan lambat juga sebab hospital bukan jauh dari tempat kejadian. lidut. bila call hospital tu balik, boleh pula dia tanya, "kenapa?kamu suda angkat tu orang?". agak bongok jugak lah soalan. sebab orang suda patah kaki. karang nda pasal-pasal orang yang menolong pulak kena saman sebab punca mangsa bertambah teruk.

dan bila ambulan datang, maka bergerak lah kami menuju ke opis. maka merah lah lagi punchcard aku pada hari tersebut. sekian terima kasih.

Monday, November 14, 2011

TADI BACA MALAYSIA KINI, DIA BILANG RAKYAT MALAYSIA PALING GEMUK DIKALANGAN NEGARA ASEAN.

ok mungkin betul lah tu. aku pun mungkin antara penyumbang kepada kedudukan Malaysia tempat pertama. [baca sini]


jadi aku pun kena berdiet sebab tidak lama lagi aku kena hadir satu majlis ni. for sure orang ambik-ambik gambar. kena senyum. kalau muka sudah lebar senyum pun lebar lagi lah nampak muka lebar. adoi. kena kurus siiiikit ni. #konon


kepada makcik timbalan menteri kesihatan, jom kita diet sama-sama! kesian macik kena kutuk sebab macik cakap orang lain gemuk tapi makcik pun sama jugak. jom macik jom!

"JOM COLLABORATE BUAT BLOG BARU?" TANYA JAMAL (BUKAN NAMA SEBENAR)

blog yang ini pun susah sangat aku mau update. malar ikut mood. dan kalau aku update pun malar cerita APA-BENDA-KO-CERITA-NI-VIVI-HADOIIII.



kamus dewan vivi,
malar bermaksud selalu/always/dan yang bersekutu dengannya.

Saturday, November 12, 2011

KEMAHIRAN BERFIKIR SECARA KRITIS DAN KREATIF




soalan : siapakah yang berada di dalam cermin tersebut? *bajet-bajet cerita mistik*

Wednesday, November 9, 2011

TIPS UNTUK MENGECILKAN PERUT BUNCIT

Ikut langkah-langkah seperti dibawah.

1. Bangun pagi-pagi.

2. berdiri tegak kemudian tundukkan kepala lalu tenung perut anda sedalam-dalamnya.

3. bongkok kan badan.

4. buka baju.

5. lalu tampar perut anda banyak kali sambil cakap : "bikin malu!bikin malu!bikin malu!"''



sumber: FB.


ok fine. kalau tidak berkesan jugak aku tampar banyak kali siapa yang punya idea ni.

Wednesday, November 2, 2011

JADIKAN IKTIBAR.





syukur semua selamat. dan kepada jabatan keretapi, pemandu lori, stesen minyak SHELL, jabatan pengangkutan, JKR dan kerajaan serta orang awam juga orang luar, selamat menyalahkan antara satu sama lain. sekian terima kasih.

Thursday, October 27, 2011

MOOD : CUTI.

kali ni ambik cuti panjang sikit dan jauh sikit. sebenarnya 5 hari jak. tapi 5 hari tu kira panjang lah bah selama aku kerja di company ni.


dan macam biasa. time-time dekat cuti ni lah semua masalah akan timbul-menimbul-nimbul. bikin panas.



cepat lah jam 6!

Tuesday, October 25, 2011

CERITA BANGAS.

walaupun kes 6-1 sudah reda sikit-sikit. tapi masih ada kipas-susah-mati-MU yang tidak puas hati sebab butthurt yang amat selepas dikutuk teruk-teruk dan bagi alasan-alasan punca kekalahan (berdasarkan status kawan-kawan aku lah). dan aku pun sudah muak dengan post-post yang emo gilak lebih kurang seperti berikut (selepas d edit) :

1. salah referee lah.
2. kamu team lain jangan menyibuk lah.
3. orang lain yang kalah orang lain yang membakar lah.
4. bagi peluang team lain menang lah.
5. team lain please shut up sebab kami sudah PUAS MENANG AND ITS TIME TO KALAH LAH.
dan sebagainya.


ok fine. team korang memang hebat dan puas menang. why not setiap kali sebelum game kamu wish ramai-ramai seperti berikut:


"MU TERUK! HARAP-HARAP MU KALAH TERUK GAME KEJAP LAGI! KITA SUDAH PUAS MENANG! GO MU!GO MU! WE LOVE MU!"


yalah, atleast kalau kamu kalah atau seri, orang team lain tidak lah meluat sangat. kesimpulannya, saling mengayam team kalah adalah perkara biasa. ah kamu bukan biasa kalah (kononnya), tulah pasal butthurt berlebihan. dasar anak manja. rilek sudahhhhhh. zzzzzzzzzzz

Wednesday, October 19, 2011

5 KALI AKU ULANG SOALAN YANG SAMA KEPADA ORANG YANG SAMA. SEBENARNYA SIAPA LAGI BESAR?

minggu lalu, aku jumpa KAWAN YANG SEDIKIT BESAR DARI AKU (sebenarnya besar banyak) dalam satu function. lepastu bergambar-gambar. ketawa-ketawa. gembira-gembira. lepastu macam biasalah, lepas bergambar-gambar macam biasalah masing-masing tengok gambar masing-masing dalam kamera-kamera yang terlibat.

lepastu cerita-cerita lah dengan beliau . Sekarang ni dia tengah ikut program menguruskan badan. bayar dalam RM1K plus with 30 sesi. ok lah tu. dia mampu. ada jugak lah perubahan siiiiikit. tapi still aku masih kecik dari dia lah. jadi aku pun berniat mahu puji dia ada perubahan supaya dia pun termotivasi sikit. baru jak aku mau buka mulut untuk pujian,



"HAISH. KENAPA AKU LAGI BESAR DARI KAU DALAM GAMBAR AR???"



ok fine. soalan dia buat aku terus keliru. sama ada mungkin aku yang perasan kecik dari dia atau mungkin aku memang gemuk yang amat di mata dia. niat puji terus kensel. terus aku reply dengan suara kecik tanda sopan "er memang lah" sambil bangun dan terus jalan. malas layan.


lama-lama karang aku upload jugak gambar badan budak tu. serius.

Tuesday, October 18, 2011

BILA 1 BANGUNAN TIADA AIR.

maka ramai lah pekerja-pekerja opis yang bergerak awal ke shopping complex berdekatan dengan alasan buang air kecil.




sekian.

Thursday, September 22, 2011

SAMA NAMA.

tadi pagi ada makhluk tuhan mesej aku thru FB.

"saya ingat ini kau ooo. haha"



ini lah kan kalau ter-sama nama dalam FB. selalu kawan-kawan aku dari sekolah rendah sampai Uitm yang disconnect dengan aku akan search guna full name aku dekat FB. walaupun aku nda guna full name dalam FB tapi ada lah jugak tersangkut-sangkut profile aku keluar. tapi mesti diorang terkejut gila kalau profile orang ni yang keluar duluan dan sah-sah nama aku. pasti keluar gosip.


"OMG VIVI KURUS GILA SUDA SEKARANG! SIAP TAYANG NENEN!"


OKBAI!


er mata terpaksa dimerahkan untuk mengelakkan empunya badan tahu kewujudan beliau dalam entry ini. nenen? er nda apa kali, itu mungkin memang niat beliau.


sekian.


eh nenen tu tetek lah! zzzzzzzzzzz

HARI-HARI BUKAK BLOG KLIK NEW POST.

eh sudah pernah buat lah entry. ok bai.





zzzzzzzzzzzzzzzz

Saturday, September 10, 2011

SIAPA MENANG?

staff A mengadu tidak boleh bekerja dengan staff B. staff B seorang yang teruk, tidak bagi kerjasama, datang lambat, selalu ambik barang outlet untuk kegunaan sendiri, tidak beretika dan sebagainya.


aku telepon staff B. ceramah-ceramah-ceramah-saiko-saiko-saiko. staff B terus pissed off bila staff A selalu cari kesalahan beliau. lalu staff B mengadu bahawasanya staff A lagi teruk. tidak buat kerja, pandai hilang, pandai tipu bil, selalu bergayut di telefon sampai bil naik gila-gila dan sebagainya.


dengan semangat staff B bercerita dengan harapan kesalahan beliau tadi dilupakan.



jadi siapa menang?



jawapan: aku lah yang menang. dua-dua staff BAWA MASALAH. dua-dua punca kepada keruntuhan kampeni. jadi tunggulah pembalasan si pitung. sekian terima kasih.

Friday, September 9, 2011

MARI BERKAROKS LAGU-LAGU SABAH.




VS




sila ikut sebutan yang betul ya kawan-kawan. jangan sembarang-sembarang tambah huruf 'K' dibelakang perkataan mahupun perkataan "BAH" dibelakang ayat. sekian terima kasih.

Thursday, September 1, 2011

RAYA PERTAMA :



SELAMAT HARI MERDEKA KAWAN-KAWAN!

Saturday, August 27, 2011

BANTUAN.

akhirnya perkataan BONUS bertukar menjadi perkataan BANTUAN. semua pekerja dapat jumlah yang sama rata. ok lah tu kan daripada tiada.





tapi paling aku benci lah jenis manusia tidak tahu bersyukur. padahal kau bukan sambut hari raya pun. pui.

Tuesday, August 23, 2011

OH MAKANAN. KENAPA KAU SANGAT FOTOGENIK.

sedap di gambar, kurang sedap di mulut.







#hampa.

STATUS.

status bonus. sekarang ni bosbesar ok sudah. tinggal dato chairman yang baru tu pulak nda mau kasi lulus tu bonus dengan alasan konon company ni tiada keuntungan. WTFFFF.




JUAL BALIK VOLVO 300K YANG KO BARU BELI GUNA DUIT COMPANY TU LAH DATO!!!!

Friday, August 19, 2011

PERBUALAN MELALUI TELEFON.

aku : assalamualaikum puannn.

puanmulia : haa. waalaikumussalam. kenapa?

aku : ehem-ehemm.

puanmulia : apa ehem-ehem?

aku : ehem-ehem lah bahhhhhhhh.

puanmulia : apa itu?

aku : ehem-ehem bonus lahhhhhhhh. hihihihi

puanmulia : ko ni bibi.. bila la mama ni mau rasa duit kau.



TERUS AKU INSAF 5 MINIT. BARU AKU SEDAR UMUR SUDAH MAKIN ME-NUA TAPI MASIH AMBIL KESEMPATAN SAMA PUANMULIA. OK PUAN! MULAI RAYA TAHUN DEPAN SAYA AKAN BERUSAHA BELI BAJU RAYA SENDIRI! SEMANGAT!


-anak puanmulia-
yang sedang menunggu ketibaan puanmulia
untuk menyopping baju raya!yeehuuuu!

COPY AND PASTE

GADIS MELECUR DISIMBAH ASID


KOTA KINABALU: Seorang gadis melecur pada hampir seluruh wajahnya dan mungkin menghadapi risiko buta akibat disimbah cecair dipercayai mengandungi bahan berbahaya oleh seorang lelaki sejurus turun dari kereta di depan sebuah pasar raya di Taman Khidmat, Kolombong dekat sini baru-baru ini.

Dalam kejadian pada Rabu kira-kira jam 2 petang itu, selain cedera pada mata, Ling Siew Teen, 22, turut melecur pada pipi, hidung, bibir dan dagu berikutan terkena cecair yang dipercayai mengandungi bahan berbahaya.

Bagaimanapun, mangsa yang bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat pembinaan dan tinggal di Taman Nelly, kira-kira dua kilometer dari tempat kejadian agak bernasib baik kerana bahan berbahaya itu dipercayai sudah dicampur air.

Ketika ditemui di Wad Mata Hospital Queen Elizabeth (QEH), di sini kelmarin, Ling berkata ketika kejadian beliau turun dari kereta untuk ke pejabat syarikat kontraktor bapa saudaranya di tingkat satu dalam bangunan pasar raya berkenaan dan tiba-tiba terdengar seorang lelaki memanggilnya dari belakang.

Sebaik saja mangsa menoleh, seorang lelaki yang memandu kereta Perodua MyVi memberhentikan keretanya, lalu menyimbah sejenis cecair ke muka mangsa.

Sejurus sebelum dibawa masuk ke wad berkenaan, mangsa sempat membuat laporan di pondok polis hospital itu.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Deputi Superintendan Peter Umbuas yang dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian dan siasatan sedang dijalankan. Setakat ini belum ada sesiapa ditahan.


CREDIT TO:BORNEO POST

---------------------------------------------------------------------------------------


kemarin kawan-kawan dalam FB aku semua post status seperti berikut:


ATTENTION TO ALL KK PEOPLE !! a few hours ago a girl was sprayed with acid on her face somewhere near BUKit PADANG (area kita wei). The incident took place in her car when the man tried to rob her handbag. Please beware!.. COPY and PASTE it on your friends wall.


oleh sebab aku kadang-kadang malas percaya berita-berita melalui status ni jadi aku buat bodoh jak lah. sekali rupanya betul sampai keluar berita. adede! ok nampaknya trend simbah-simbah asid ni sudah sampai di Sabah. maka laku lah penjualan asid selepas ini. sekian terima kasih.

Thursday, August 18, 2011

BERITA CAKAP KAKITANGAN AWAM DAPAT BONUS SEPARUH GAJI ATAU MINIMUM RM500.

oleh sebab tempat kerja aku ni anak syarikat salah satu kementerian di Sabah ni, jadi setiap kali berita-berita macam tu ada lah juga kami kena tempias sikit-sikit. terutama bahagian bonus. kalau BOSBESAR cakap OK BOLEH PROCEED ertinya dapat lah yang sepatutnya. tapi kalau BOSBESAR cakap NANTI maka tidak ok lah tu.(tapi selalunya ADA-TAPI-LAMBAT)


dan setiap kali perayaan mesti pekerja-pekerja-kafe awal lagi sibuk tanya;

"kak ada bonus?"

"kak ada duit raya dari opis?"

"vivi ini raya tahun raya bonus bila keluar?"

"vivi bila itu bonus masuk?"


dan bila aku suda fedap balik-balik kena tanya. dan aku pun boring sudah bagi jawapan "bawalah bersabar-mungkin ada-tunggulah-dan sebagainya". oleh itu ikutilah sketsa di bawah ini :


aku : "SIAPA CAKAP ADA BONUS? TAHUN NI BOS TIDAK BAGI. SALES PUN KURANG. BLABLABLABLA"


budak : "kenapa pula tiada. macamana mau raya? tapi berita cakap ada. ada keluar dalam TV3"


aku : "SIAPA CAKAP? TV3 KAN? OK PERGI MINTA DENGAN TV3"


budak : "errrr.."



dan tiada lagi persoalan. sekian terima kasih.

Monday, August 15, 2011

KEHADAPAN PUAN MULIA.

sempena bonus raya tahun ni, puan belanja bah saya baju raya ok? sebab bos saya belum kasi lulus lagi itu kami punya bonus. kesian saya. saya harap puanmulia paham.





yang mengharap,
anakmu.

--------------------------------------------------------------------

mode : atur strategi.



sekian terima kasih.

Wednesday, August 10, 2011

SAFETY FIRST.

raya tahun ni nda payah main bunga api / mercun dan sebagainya. kita main benda ni jak. pusing-pusing sambil nyanyi lagu raya.


done beli dua! satu untuk si toyol. satu untuk saya. kihkihkih

Tuesday, August 9, 2011

TERIMA KASIH BOS.


pandai bos pilih size.

Tuesday, August 2, 2011

PENGALAMAN SAYA MEMBELI MINYAK MASAK KETIKA BULAN RAMADHAN.

ok semua orang tau, asal tiba jak hari-hari perayaan, maka bermula lah gula habis lah. minyak habis lah. tepung habis lah. dan sebagainya lah.

hari ni, outlet aku agak kebingungan mencari minyak masak. kalau minyak masak yang mahal tu memang lah ada. tapi kos kompom naik-naik gila. jadi aku pun tolong lah kunu mencari ni minyak dalam bungkusan plastik tu. sudah habis pusing sana sini, last-last jumpa la satu kedai ni. SALMAN KHAN ENTERPRISE. lega!


aku : " ada jual 1 caton ka?"

salman khan : "tiada"


ok. baiklah tiada. jadi aku angkut satu satu. oleh sebab aku nda larat mau angkat banyak, aku kira sampai sepuluh, letak atas kaunter.


aku : "ok kira"


adalah dalam beberapa saat tu macha tu tengok aku sambil geleng-geleng.


salman khan : "amoi boleh ambik 4 saja"

aku : "tapi saya mau beli 10 juga, boleh la bah"


salman khan menggeleng-geleng. aku bagi turun 5, jadi balance atas meja ada 5.


aku : "boleh lah bah 5 bungkus kannnnnnnnnn"

salman khan: "ok amoi, kalau orang lain boleh ambik 1 bungkus saja"

aku : "haiya, saya kasi maju ko punya bisnes, ko tidak mahu pulak. ok kira"


kejap cakap 4 kejap cakap 1. ceh. ok habis bayar. aku simpan barang di kereta. oleh sebab 5 bungkus tidak cukup untuk 1 outlet, jadi aku suruh kawan aku beli dua bungkus lagi dan berlakon jadi pembeli minyak yang lain. kalau aku minta beli banyak kompom-kompom ketara sangat pembeli tu kawan aku. haha aku siap cakap, "ko pergi beli, aku bertapuk(menyorok) dalam kereta, supaya nda kedapatan (kantoi)"


beberapa minit kemudian. kawan aku bawak dua bungkus minyak sambil ketawa-ketawa.

"TU SALMAN KHAN CAKAP, HAIYA AMOI, YOU PUNYA KAKAK SUDA BELI 5 KENAPA MAU BELI LAGI? JANGAN MAU TIPU LA AMOIIIIIII"

Monday, August 1, 2011

PEKELILING CAKAP,SEMPENA RAMADHAN, HANYA STAFF PEREMPUAN MUSLIM YANG SUDAH BERKAHWIN SAHAJA DIBENARKAN BALIK PUKUL 3 PETANG.

maka bermula lah acara peng-google peng-google pekeliling meng-google pekeliling tapi sampai ke blog ini.



sekian terima kasih.

Monday, July 25, 2011

UNTUK PEMALAS TIDUR PUN BOLEH KURUS.


kaedah menurunkan berat badan yang paling berfungsi. untuk PEMALAS (SIAP HURUF BESAR LAGI YUUUU) tidur pun boleh kurus.


ini kali lah.

Saturday, July 23, 2011

SEBENARNYA MAHU CERITA SEJARAH MACAMANA SAYA BOLEH TERPANDAI MELATAH. TAPI TIBA-TIBA TERTUKAR CERITA SEJARAH MACAMANA SAYA BOLEH TERTAKUT ULAR.

aku rasa aku start belajar melatah masa darjah-darjah dulu. sebab dulu ada satu kakak ni. kuat melatah. aku rasa comellllll gilak dan menghiburkan. dan aku mau jadi comel macam kakak tu. serius. jadi aku start cucuk pinggang sendiri dan mengeluarkan ayat-ayat comel "eh nenek ku kawin sepuluh, eh aku comel, dan sebagainya eh." (entah apa yang comel kalau aku pikir balik. cucuk sendiri ketawa sendiri. mental). dalam seminggu *mungkin* begitu, proses melatah gagal. sebab latahan tu tidak keluar secara natural. aku fedap dan rasa bongok jugak la sikit. jadi aku berhenti belajar melatah.


oleh sebab aku rasa terhibur gilak tengok orang melatah, aku start kacau dan cucuk orang sana sini. antara yang aku ingat,

1. datuk aku bagus-bagus tidur, aku baling sayur kacang panjang. siap sebut ularrrrrrr. gila kau, automatik bersilat datuk aku sambil keluar segala kata-kata-latahan. ketawa lepastu lari.

2. nenek aku bawa jalan pegi rumah geng-joyah dia. lepas tu masing-masing buat aktiviti sendiri. nenek and the geng, aku and the budak-budak. mungkin masa tu aku keboringan yang amat tunggu nenek aku. aku nampak ular getah. aku simpan di bahu geng-nenek-joyah. siap lari pegi depan beliau dan tanya apa benda di leher nenek tu?? memang melatah habis la geng-nenek-joyah masa tu. betul-betul buat aku terhibur campur kena marah. hahahaha siap sebut *alat-alat sulit lelaki-perempuan*.

soalan: nek *alat-alat sulit lelaki-perempuan* tu apa?.
jawapan: kena marah lagi.


OFF TOPIC KEJAP:

selepas dua perkara diatas tu aku buat. satu hari keluarga aku pindah rumah kerajaan papan yang sebijik-sebijik yang rendah tu. ok dipendekkan, rumah cikgu . dimana-mana ada ular. serius. sebab belakang rumah kerajaan tu ada parit/paya/kurang-pasti-nama-spesifik. lepas tu bapa aku siap berkebun tanam sayur, lada, dan sebagainya lah belakang rumah. aku rasa sana lah punca-daya-tarikan-ular untuk datang. aku mahu pergi tandas, pergi bilik, pergi dapur dan seluruh rumah tu buat aku rasa nda selamat. apa tidak, bangun pagi-pagi tengok tingkap ular sedang dating. nasib baik tingkap tu tertutup. teriak-lari-takut.

satu hari tu, tempat baru tu, aku jumpa geng baru. main-main sampai tidak sedar diri. tiba-tiba kenapa entah aku lari balik rumah *lupa* lepas tu aku terjatuh. aku bangun balik. sambung lari balik rumah. lepas tu aku keluar jumpa geng aku balik. masa aku lalu tempat kejatuhan aku tadi ada ular mati. lepas tu aku hairan kemudian jadi takut. serius masa tu fikir mungkin aku yang buat ular tu mati. ular kecik jak. bukan besar. macam pembaris la lebih kurang. sejak dari tu serius sampai sekarang jangankan ular mainan, ular dalam gambar dalam surat khabar pun bikin aku dupdupdup lalu ter-teriak-macam-mau-mampus #fobia-gilak-mau-mati. -end-


ok sekarang aku malas mau sambung cerita melatah. sekian terima kasih.

Thursday, July 21, 2011

GEMURUH JIWA. SEMANGAT MEMBARA.


lepas ni boleh poco-poco guna lagu faizal tahir sudah. haha

Saturday, July 16, 2011

SEBENARNYA MULA-MULA AKU KELIRU AKA LUPA LOCENG ATAU LONCENG. TAPI TENGOK KAMUS TULIS LOCENG.

tadi pagi. pacik maintenance test-test loceng kecemasan. ok fine. tiada notis. dengan alasan diorang tidak tahu ada staff kerja hari sabtu. padahal setiap hari sabtu jugak ko nampak muka aku masuk opis siap buat muka hairan dan setiap hari sabtu soalan yang sama dan aku bagi jawapan yang sama.


"AIK VI, HARI SABTU PUN KERJA?"

"IYA PACIK, SETIAP SABTU JUGA PACIK TENGOK KAMI KERJA"


(tekan SINI dan baca perenggan pertama)


ok berbalik kepada cerita loceng kecemasan berbunyi. setelah dia berbunyi panjanggggg dan balik-balik. maka halal lah kami berdua menjadi panik. hello, bangunan tempat kerjaya aku ni bangunan lama. maka kemungkinan untuk berlaku something yang menakutkan seperti kebakaran memang ada. oh ya! sebelum berkelakuan panik, aku sempat telefon pacik maintenance untuk pengesahan.


"PACIK, KENAPA BAH TU LOCENG KECEMASAN DALAM OPIS KAMI NI BUNYI KRINGGGGGGGG?"

"AIK, KAMU ADA BUAT APA-APA SANA? TU LOCENG KALAU DETECT SOMETHING MEMANG DIA BUNYI. CUBA CEK."


baiklah. aku pun mengikut arahan pergi cek. kebetulan officemate aku masak maggi dalam rice cooker. jadi aku saspek mungkin-wap-maggi-tu-naik-atas-lalu-lonceng-kecemasan-telah-tersalah-anggap-lalu-menyebabkan-loceng-kecemasan-berbunyi-MUNGKIN! atau mungkin-rice-cooker-tersebut-tidak-dapat-menerima-kenyataan-bahawa-maggi-dimasak-kedalam-beliau-lalu-menyebabkan-efek-lalu-loceng-kecemasan-berbunyi. ADA KAITAN KA? tiba-tiba feeling macam penyiasat. ok enuf is enuf.


loceng kecemasan berbunyi lagi. kali ni lagi panjanggggggg. siap teriak takut! dalam hati memang ada something wrong ni tempat. tanpa buang masa, cepat-cepat kasi mati karan rice cooker, kasi mati karan komputer (KEBODOHAN: TIDAK SAVE REPORT DAN TERPAKSA BUAT BALIK) , ambil kunci, ambil beg, LARIIIII, tutup pintu, kunci, tekan lif, masuk lif dan berdebar-debar tunggu tingkat 0.


panik gilak ok. kaki pun macam tiada tulang. tiba-tiba lembut. tangan pun jadi lembut. sampai ground floor cari pacik maintenance. JUMPA. dan hasilnya BELIAU TERKEJUT TENGOK KAMI DUA ORANG MACAM BARU KENA SAMPUK HANTU, MUKA MEMANG PUCAT GILA HABIS.

boleh pulak pacik tu tanya KENAPA sambil makan aiskrim.



"PACIK KENAPA TU LOCENG BALIK-BALIK BUNYI?ADA APA-APA KA?!"

"OOO... KAMI TENGAH TEST-TEST BAH TU LONCENG. KAMU KERJA PULAK HARI NI?"



rasa-rasa kalau aku maki pacik tu boleh masuk neraka ka? dan NASIB BAIK LAH AKU TIDAK SKIMA DAN TIDAK IKUT ARAHAN "SILA GUNA TANGGA, JANGAN GUNA LIF KALAU ADA KECEMASAN".


sekian drama untuk hari ini.

Friday, July 15, 2011

MACAM BIASA.

kebiasaan kalau time lunch aku jarang keluar mana-mana. dengan alasan MALAS. kalau makan pun beli tapau, makan depan PC sambil online atau main game. terutama hari jumaat. tapi kalau hari jumaat semua orang keluar, jadi secara kebiasaan juga aku sorang-sorang la tinggal dalam opis tukang sambut telepon.



jadi macam biasa juga. bila semua masuk balik ofis :



aik vivi? nda keluar?

aik vivi? nda makan?

aik vivi? diet?

aik vivi?

aik v?

aik?

a?



BORINGGGGGGGGGGG. MACAM BIASA ENTRY PUN JADI BORING. SEKALI LAGI RAMAI-RAMAI!


BORINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG.

Tuesday, July 12, 2011

UK FUN FAIR.

paling last aku pegi funfair aku rasa masa aku darjah-darjah. entah darjah berapa. itupun sebab aku sakit, jadi lepas bapa bawak jumpa doktor, bapa sambung bawak pergi funfair. dapat belon dapat keropok dapat gula-gula. hilang terus sakit. mujarab gilak lah.


10tahun ++ kemudian.


aku perasan ada satu funfair sana penampang. balik-balik aku limpas (baca:lalu) tapi baru hari kemarin punya kemarin punya kemarin aku & de geng tepikir mau pergi. mungkin tanda keboringan yang amat jadi dari duduk melepak-makan-makan-makan bagi besar perut dan bontot baik buat benda lain.

aku rasa funfair ni ada dekat 2 bulan suda buka. dari hari KAAMATAN bulan 5 haritu. orang cakap funfair dia lain. bukan macam funfair dulu-dulu main timbak-timbak botol, pancing-pancing ikan, baling-baling tin dan sebagainya. ok sebenarnya benda tu masih ada. kihkihkih tapi kena tambah permainan yang ala-ala theme park genting sama sunway lagoon. sebab tu la nama dia UK FUN FAIR. orang cakap lah.


masuk jak funfair tu, mula-mula round-round game yang biasa-biasa jak. "adik mari baling tin dapat patung, mari tembak belon dapat patung, mari-mari-mari-mari!" kalau aku tengok semua hadiah utama PATUNG. aku rasa kalau kau beli sendiri patung tu nda payah mau masuk funfair lagi murah.


ok boring. next!


tengok game apa entah. kita kasi nama game sotong lah. satu kali main 6 ringgit. yang ni kalau tercabut belalai dia sia-sia mati free. errr.. lain kali lah cuba. next!



yang ni main pusing-pusing juga. tapi kerusi dia pandai guyang-guyang. membawa kepada ke-was-was-an. kalau aku yang ber-beratkan 75kg duduk, lepastu partner aku sebelah pulak ringan, memang menuju ke-arah kecelakaan la kan. next!


game yang ni membawa kepada kebasahan. next!



aku bukan apa. mungkin sebab nama dia funfair, jadi aku takut la mau try-try benda macam ni. mau pikir safety lagi. mungkin terpandang rendah la sikit bahagian KEUTUHAN dan KEKUATAN game-game ni semua. alaaa aku pun sudah main semua benda ni dekat genting dengan sunway lagoon duluuuuuuuuu. *tembirang*


Tapi oleh sebab sudah alang-alang masuk, main lah satu game. lepas ni nanti adalah juga bahan-bahan kasi ketawa kawan. jadi bertiketkan 6 ringgit saturang kami pilih game space gun.


masa pilih-pilih game mana satu mau main, kawan aku seorang ni mati-mati mau main space gun. kasi nama dia ZAINAB. semuuuuuuua game dia suda rasa, yang space gun ni jak dia belum rasa. aku siap tanya zainab ko betul-betul mahu? lepas tu tanya saturang-saturang. "kamu yakin ka main benda ni? aku memang nda konfiden ni." (merujuk kepada ke-safety-an bukan pasal takut ok.) semua cakap YAKINNNNNNNNNN. ok kalau yakin antakin lets go lah!



naik benda ni. memang dupdapdupdap biar pun rendah jak. tapi SAFETY tu penting. tabah jak lah.


lepas dia pusing-pusing 360 darjah. siap stay-stay lagi. biarpun rendah, tapi kalau jatuh boleh jadi AHLI OKU ATAUPUN AHLI KUBUR ni. teriak-teriak kegembiraan campur keterujaan campur ok takut sikit. tamat.


keluar. paning-paning kejap. ketawa-ketawa eksaited. tiba-tiba aku perasan zainab hilang. cari-cari-jumpa. terus kami ketawa. zainab siap pegang pagar, muka pucat, mahu muntah dan sebagainya. paling bikin pecah ketawa, masa benda tu pusing-pusing zainab siap teriak suruh boifren dia kasi berhenti space gun tu sebab dia mau turun.


sekian. tamat.


AKU NI SEMANGAT JAK BECERITA, PADAHAL FUN FAIR JAK PUN, TEMPAT KAMU LAGI BEST. CEHHHHH.

SIARAN ULANGAN.

TEKAN.

Monday, June 27, 2011

LU SANGSI LU MATI.

bulan June ni dua kali aku sakit tonsil lalu mengakibatkan demam. dua kali itu jugaklah aku pergi KLINIK PANEL kesayangan aku. oleh sebab aku pernah berpengalaman-yang-best-gilak di klinik tu, aku jadi macam lebih banyak sangsi. tapi oleh sebab duit tidak mengizinkan untuk pergi klinik lain, aku pun teruskan lah niat dan ber-tabah jak lah pergi klinik yang terpanel.



sakit masa pertama:

kena rawat oleh doktor part-time dari hospital kerajaan. ok sikit. cek dengan semangat. cek dada, cek mulut dan sebagainya. siap lukis rupa bentuk tonsil. ada sikit meyakinkan. bagi ubat. bagi MC.



sakit lagi dua minggu lepastu:

kena rawat oleh owner klinik. tanya apa sakit-dengar-dengar-angguk-angguk-tulis-tulis-cek-tarak! ok. mungkin dia refer kepada sakit sebelum ini seperti yang tercatat pada KAD PESAKIT. tapi kad pesakit yang dulu, doktor kerajaan tu ada main lukis-lukis. mana entah? abaikan. sakit buat cara sakit. doktor tu bagi ubat. bagi MC.


soalan: sakit pertama dan kedua adalah sakit yang sama. tapi UBAT LANGSUNG TIDAK SAMA OK. GUA SANGSI NI BEB. GUA SANGSI. HARI TU ADA UBAT MACAM GULA-GULA MAIN HISAP-HISAP, NI KALI TIADA LA PULAK. TAPI TIDAK APA. NASIB BAIK GUA BUKAN JENIS MAKAN UBAT.


lepas tu, dapat MC. tiba-tiba aku ter-tengok number IC dalam MC tu. 791009******. aik bila masa pulak umur aku 32 tahun. tengok nama. nama depan betul sudah, sekali nama belakang jadi VIVI ZAITON (CONTOH). aku pun terus pergi kaunter,

"kak ni bukan nama saya"

kak tu pun macam bengang-apahal-pulak-bukan-nama-kau-sah-sah-dari-KAD-PESAKIT-kau. (mungkin). lepas tu kakak nurse tu pun ambik kad pesakit lepas tu tanya nama aku lepastu tersengih-sengih. lepastu buat MC baru. lepas tu minta maaf segala-segala. aku pun dengan tiada daya dan memang tidak larat sudah terus memaafkan yang sepatutnya. malas mau kasi besar-besar perkara.


masuk kereta. sampai rumah. tapi bila aku pikir-pikir. doktor tadi mana ada cek aku. dia dengar dan baca kad pesakit aku-konon. lepastu bagi ubat. tapi kad pesakit tu salah dan sah bukan kad pesakit aku. SANGSI LAGI.


GUA SANGSI NI BEB. SANGSI GILA BABI. TAPI NASIB BAIK DAPAT MC. DAN HARI NI GUA SIHAT SEPERTI BIASA. GUA RASA LEPAS NI MAKAN MC JAK LAH. DARI BERISIKO MAKAN UBAT YANG ENTAH BETUL KA TIDAK. TAPI KALAU UBAT KURUS GUA MAKAN BEB. OK TAMAT.

Saturday, June 25, 2011

JOM HEBOH!

demi usop wilcha aku sanggup turun stadium likas. lepas tu minta ajar cara melembutkan tangan. lepas tu aku balik.






vivi(bukan nama sebenar)
pernah mencederakan orang secara tidak sengaja.
bertekad untuk menjadi lembut tahun 2011.

Friday, June 17, 2011

BILA LA TURN MAHU BERTUAH-TUAH NI.

awal tahun 2011 haritu habis kecoh pasal bangunan shopping complex karamunsing di kk ni mau runtuh lah apalah blablabla. semua orang SWEARRRRR-SAMBIL-ANGKAT-JARI-PEACE konon tidak mahu jejak kaki pegi sana la. KONON. takut mati free la apalah blablabla. memandangkan opis aku bersebelahan dengan shopping complex ni, pesanan dibawah ini tidak asing bagi aku. contoh:

"VIVI KAU JANGAN LAH MAU PERGI BANGUNAN KARAMUNSING TU, NANTI RUNTUH, SUDAHLAH GEMUK, BUKAN KAU DAPAT LARI CEPAT-CEPAT. "

ATAU

"VIVI KAU JANGAN LAH MAU PERGI BANGUNAN KARAMUNSING TU, NANTI KAU LAH PENYUMBANG PUNCA BANGUNAN TU RUNTUH."


ok bikin panas disitu.


tapi sekarang ni tidak lagiiii, sejak wujudnya PERADUAN SHOP & WIN MONTHLY DRAW DAN MENANG RM10000, RM3000, RM2000, RM1000 DAN RM500. dengan menyopping rm200 dapatlah 1 tiket bakal bertuah. di situ aku tengok bertimbun orang-orangan mengalahkan orang buat parti rusuhan yang turun setiap 15haribulan setiap bulan untuk mendengar nombor sendiri kena panggil dan memegang cek berjumlah rm10000. bulan lepas yang dapat RM10000 budak perempuan yang memang totally gila-blurrrrrr-tidak-percaya-dapat-rm10000. baru-baru ni pulak pacik-opis-mana-entah dapat RM10000. gila wooooo. ok nampak kan? sebenarnya mereka adalah penyumbang punca-punca ke arah keruntuhan bangunan.


OK KANTOI AKU PUN DI ANTARA "PUNCA" TERSEBUT. SEKIAN TERIMA KASIH.



ni sebenarnya hasil kazen aku beli laptop kemudian aku mengoffer-diri untuk bersedia dipanggil sebagai bakal pemenang rm10000. TAPI LANGSUNG TIADA SIPI-SIPI PUN NOMBOR KENA PANGGIL. CEH! BUANG MASA.


lagi: aku ingat tiket yang aku pegang seperti dalam gambar di atas lah yang paling banyak. siap bajet ada harapan ni kena panggil dua kali. "ALAAA MALU LAH PULAK MAHU NAIK ATAS PENTAS KARANG, KALAU TER-DUA KALI KENA PANGGIL NANTI LAGI MALU, HUHU" -BAJET GILAK! sekali rupanya orang lain siap berinci-inci lagi ada tiket bakal bertuah-konon-lah. cis!

Wednesday, June 15, 2011

TEKAD.

rutin harian aku:

bukak intenet, bukak blog, klik NEW POST. lepas tu biar. lepas tu klik X. rehat. lepas tu bukak blog balik, klik NEW POST, lepas tu biar. lepas tu klik X. rehat. lepas tu bukak blog balik, klik NEW POST, lepas tu biar. lepas tu klik X. rehat. lepas tu bukak blog balik, klik NEW POST, lepas tu biar.


lepas tu fedap.


besok.


bukak intenet, bukak blog, klik NEW POST. lepas tu biar. lepas tu klik X. rehat. lepas tu bukak blog balik, klik NEW POST, lepas tu biar. lepas tu klik X. rehat. lepas tu bukak blog balik, klik NEW POST, lepas tu biar. lepas tu klik X. rehat. lepas tu bukak blog balik, klik NEW POST, lepas tu biar.



lepas tu fedap.


besok.


bukak intenet, bukak blog, klik NEW POST. lepas tu biar. lepas tu klik X. rehat. lepas tu bukak blog balik, klik NEW POST, lepas tu biar. lepas tu klik X. rehat. lepas tu bukak blog balik, klik NEW POST, lepas tu biar. lepas tu klik X. rehat. lepas tu bukak blog balik, klik NEW POST, lepas tu biar.



LEPAS TU FEDAP.



tapi harini aku betul-betul TEKAD mau update entry. SERIUS. kalau tidak SAYANGLAH BUFFERED EARNING I YANG BERATUS-RATUS TU. #sarcasm. ok nampak betul menipu dan nampak sangat TEKADNYA DI AWAL PAGI. bai!

Monday, June 6, 2011

WANITA ANGGUN.

lokasi : dewan kampung.
acara : hari ibu


semalam tiba-tiba ter-join aktiviti kampung. sambutan hari ibu sambil makan sambil beramal apa entah. lepas tu setel-setel acara semua. cabutan bertuah. anugerah itu ini. bla-bla-bla. tiba-tiba EMCEE cakap ada anugerah kejutan. iaitu anugerah ibu anggun. aku terus tengok mama aku aka puanmulia, auntie aku, dan auntie aku. tengok dressing diorang. AKU CAKAP TERANG-TERANG DEPAN DIORANG SAHSAH KALAH SEBAB MEMANG TIDAK ANGGUN LANGSUNG YOU.


"JATUH KEPADAAAAAA........PUANMULIA!"


OMGGGGGGGGG. KAKKAKAKAKAA.

aku memang ketawa gila gila berabisan tahu. bukan ketawa tanda eksaited menang. tapi ketawa sebab puanmulia buat muka terkejut dan tidak puas hati macamana boleh menang. nda pasal-pasal terpaksa naik pentas depan orang ramai. NEVESSSS LA TUH!HAHA



fakta: PUANMULIA MEMANG SEORANG YANG GILA-GILA PEMALU GILA-GILA. MACAM SAYA. KONON!

Saturday, June 4, 2011

TAKTIK.

hari ini kawan sekolah aku kawin. pastu aku TER-janji dengan kawan aku si juju pergi la majlis kawin tu. kalau namanya KAWIN KAWAN SEKOLAH, PASTI LAH BEKAS BUDAK-BUDAK SEKOLAH AKU DAHULUKALA PUN DATANG. ok ertinya macam aku serah diri untuk di soal-soalan wajib "VIVIIIIIIII KANAPA KAU GOMUKKKKKKK SUDA INI OOOO??????" SAMBIL BUAT MUKA SEMANGAT OK.

nampak kan disana lah punca keikhlasan aku untuk bersosial terbantut. tapi kalau aku kensel karang kompom-kompom juju pulak merajuk dengan aku. oleh itu aku bawa lah si toyol ikut sekali pergi tengok orang kawin. KERANA APA?


KERANA PERANGAI SEORANG BUDAK BERUMUR 4 TAHUN APABILA BERADA DITEMPAT YANG RAMAI ORANG LEPASTU PANAS LEPASTU SESAK AKAN BERUBAH SECARA DRASTIK PADA BILA BILA MASA, DAN MEMBUATKAN BELIAU KURANG SELESA LALU INGIN MENANGIS DAN AKHIRNYA:

"KAKAKKKKKKK MAU BALIKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK".


"BEB SERIUS GUA MAU TUNGGU PENGANTIN KELUAR BERSANDING TAPI MALANGNYA ADIK GUA BUAT HAL BEB. GUA TEPAKSA BALIK BEB. SORI BEB.OH BEB!"

Saturday, May 28, 2011

RESEPI.


emmmmmmmmmmmm. SEDAPNYA!!!!!

Thursday, May 26, 2011

MAKAN LADA.

kalau dulu, masa budak-budak, suka ajuk-ajuk cakap orang. lepastu pandai terjangkit. lebih lebih lagi bila dengar macik-macik yang melatah perkataan-perkataan DALAMAN contoh TET! TET! dan sebagainya TET.

jadi satu hari tu, terlepas cakap depan puanmulia perkataan TET tu masa marah adik. ko tahu apa tindakan puanmulia? UINA GENG. LADA MASUK MULUT TERUS. aku rasa nenek aku pun pernah bagi lada mulut aku. hadoiii. lepastu memang insaf terus. kalau tercakap komfom lastik lidah sendiri tanda minta maaf sebab termencarut. itu kira denda paling ringan untuk diri sendiri selain makan lada. haha even bila terlepas cakap perkataan SUNDAL pun secara AUTO lastik lidah sendiri. kalau sekarang? jangan tanya la soalan bodoh. mencarut terusssss. haha tapi kalau depan puanmulia memang cari nahas la.


dengar lagu bawah ni:

KALAU LAGU NI WUJUD MASA AKU BUDAK-BUDAK DULU. KOMFOM LAH SAMBIL NYANYI LAGU NI SAMBIL MAKAN LADA SAMBIL LASTIK LIDAH SENDIRI. HAHAHA

Wednesday, May 25, 2011

MAHU LETAK TAJUK APA ENTAH. DUHH.

ok sebenarnya aku nda ambik kisah pun pasal acid-splasher ni. mungkin sebab benda ni bukan jadi di area tempat tinggal aku. jadi keperatusan untuk terlibat dalam acara disimbah asid memang kosong la. lagipun aku ingat cerita surat kabar ni tipu-tipu-supaya-surat-kabar-laku. duhh!

tapi semalam. kawan aku cerita. kakak dia yang kerja di KL. pukul dua petang macamtu sepatutnya si kakak ada jumpa client. sebelum tu si kakak balik rumah dulu hantar barang. parking depan rumah. si kakak pegi bonet ambik barang. lepas tu tiba-tiba si kakak dengar bunyi motor kuat sangat belakang si kakak dan menghampiri beliau. jadi si kakak ni terkejut dan secara auto terus lari masuk rumah. lepas tu budak motor tu marah dan tanya kenapa si kakak lari. si kakak pun cakap tiada apa-apa dan bagi alasan apa entah. lepas tu budak motor tu masih tidak puas hati. dan masih berada atas motor. dan tanya sambil marah. last-last budak motor tu cakap;

"APA KAU INGAT SAYA NI YANG BUANG ASID TU?"

si kakak sebenarnya tidak terpikir pun pasal penyimbah asid tu. mungkin dalam kepala dia peragut ka apa sebab dalam sejarah hidup beliau pernah kena ragut oleh budak motor. tapi bila si kakak tengok dalam bakul motor budak motor tu, si kakak nampak bungkusan plastik warna hitam, terus si kakak menggigil-gigil dan ber-situasi-kan kejutan-tahap-6. budak motor tu pun jalan bila awan menandakan hari mahu hujan. lalu si kakak pun menelepon polis sebab ciri-ciri penyimbah asid tu 80% adalah dia.

-kurus
-hitam
-motor EX5


ok kepada semua wanita-wanita di semenanjung sana, berhati-hati lah, dan ikut lah nasihat para-para yang berkenaan. sekian pesanan khidmat masyarakat dari wanita-wanita di sabah.


dan


untuk kebaikan bersama juga, kepada lelaki yang kurus dan hitam sejak azali, kurangkan menunggang motor dalam keadaan yang mencurigakan dan beli lah baju "SAYA BUKAN ACID-SPLASHER". sekian terima kasih.

Tuesday, May 24, 2011

MAIN TAPUK-TAPUK.


kamus:

main tapuk-tapuk tu maksudnya main sorok-sorok ok. dulu aku pernah post video LANGGAR PANTAT KERBAU ertinya langgar bontot kerbau. bukan langgar TUT kerbau.



sekian terima kasih.

KALAU TIME MURAH MEMANG I LOVE U TERUS!


I LOVE U LAH AIRASIA!

Monday, May 23, 2011

SEMALAM

KECUAKAN KEBUAKAN:


ertinya: cuak membuak-buak.

MINTA KEBENARAN.

1998:

dulu masa sekolah menengah. zaman budak-budak. selalu spot budak-budak lelaki kiut. tapi setakat pandang-pandang jeling-jeling lah. masa tu prinsip "SAYA TIDAK AKAN BERCINTA SELAGI UMUR BELUM 21 TAHUN. KONON"



lepas tu, akhirnya tersatu kelas dengan satu budak laki kiut. antara bikin pencuci mata di sekolah. lepas tu, terjadi lah tradisi kirim-kirim salam yang dimulakan oleh budak laki tu. er... tapi aku bila budak laki kirim salam aku terus nerves dan fobia dan buat bodoh, akhirnya tiada apa-apa terjadi antara kami sampai lah habis sekolah.


2011:

#FB. berbasic kan information seperti di bawah:


tiba-tiba ada orang add dan hantar mesej.

"hai vivi, aku ni BAKAR (BUKAN NAMA SEBENAR), kawan sekolah kau dulu. kau ingat lagi? nama anak perempuan aku ambik sempena nama kau"


"ingat bah. hee jadi apa la nama anak ko?"


masa tu aku ingat mungkin dia ambik satu nama aku pastu buat gabungan ka apa, macam contoh "vivi nurhaliza ka vivi fatimah ka dan sebagainya"


"vivi ******. boleh bah kan?"


EXACTLY GILAK. SIAP MINTA KEBENARAN. NDAKAN LAH AKU MAHU CAKAP "EH EH NDA BOLEH, TU NAMA AKU SORANG DI DUNIA NI YANG PUNYA". HAHA NI MESTI KES BERANGAN MAU MAIN GABUNG-GABUNG NAMA DENGAN AKU DULU KALAU AKU TERCINTA MONYET DENGAN DIA. HAHA

Sunday, May 22, 2011

HAIYAYA DOKTOR.

tangan sebelah kiri aku tiba-tiba gatal-gatal lepastu jadi kasar lepastu berbintik-bintik lepastu gatal-gatal lepastu merah-merah lepastu sakitsakit. lalu aku bawa lah jumpa dengan doktor di klinik panel opis aku. lepastu doktor tanya kenapa? aku pun cakap lah.

"doktor tangan saya dimulakan dengan gatal-gatal. jadi saya pun garu-garu lah. saya ingat gatal-gatal TANDA ISYARAT TERIMA DUIT. jadi saya pun garu-garu la dengan senang hati. tiba-tiba besok pagi sudah jadi macam ni"


setelah doktor tengoktengok tanpa pegang dan periksa,


"INI BUKAN GATAL TERIMA DUIT, INI KUDIS BUTA"


ok fine! tiba-tiba la pulak aku ada kudis buta. aku pun ubah lah statement gara-gara kena cakap kudis buta.

"er...doktor saya rasa ini pasal allergik. sebab kemarin saya makan seafood. sebab dulu saya allergik seafood. tapi sekarang saya main makan seja"


dia angguk-angguk. kemudian geleng-geleng. kemudian hmm-hmm. kemudian tulis-tulis.


"mungkin jugaklah pasal allergik. ok saya bagi ubat. makan sampai habis. sapu ubat di tangan . jangan makan seafood buat sementara waktu. kontrol makan blablablablabla"



besok.


aku pun sapu la ubat krim yang kena bagi tu. ok lah juga. bintik-bintik tu ada turun sikit. tapi yang aku hairan tangan aku panas. lepas tu macam terbakar. aku sapu lagi ubat krim tu dalam ofis. dengan harapan cepatlah kau hilang. tiba-tiba budak opis tegur.

"vi, ubat apa ko sapu tu?"

"entah ubat doktor bagi bikin hilang ni gatal/bintik/dan sebagainya."

"vi salah doktor tu bagi ko ubat, ubat ko pakai tu untuk kasi lega kejang sama blablabla"


aku pun terus lah telepon klinik dan tanya. SAH doktor tu bagi salah ubat. SAH!SAH!SAH! tambah tambah lah KEMENGGURUTUAN tangan aku. tiba-tiba dapat call dari pembantu klinik tu,

"cik kami minta maaflah, doktor tersalah bagi ubat. ITU DOKTOR KERAJAAN YANG BUAT PART TIME DI KLINIK KAMI. kami ganti tu ubat, tapi saya minta tolong supaya jangan bagitahu bos besar kami"


doktor part-time tu pun siap telefon minta maaf. aku pun ok jak lah. kesian pulak aku sama dia. nda apa lah.


tapi,


SEBENARNYA MASA TU BARU JAK TERNIAT MAU SKIM CEPAT KAYA PERGI SAMAN 11 JUTA DEKAT KLINIK TU. TERBAJET BAIK LA PULAK. CEH!

Friday, May 20, 2011

SAYA TOLONG IKLAN : BORNEO GRIND FEST#1



KEPADA YANG BERDEKATAN. BESOK BOLEH LAH BAWA SAUDARAMARA DATANG BAGI MEMERIAHKAN MAJLIS. SEKIAN TERIMA KASIH.


ayat macam ajak kenduri. LOL.

ALPHABET.

A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z.






ok ketara tiada idea mau tulis entry.



sekian.

Thursday, May 12, 2011

KECEWA.


dulu kamu dalam wishlist saya. tapi- ktanxbai.


LOL.

Saturday, May 7, 2011

TEKNIK

kadang-kadang teknik penyindiran harus ikut lorong yang betul. sebab kalau salah lorong, ia boleh sampai kepada orang yang salah. maka terjadilah makdal (maksud : makan dalam).




masalah lagi. haiya!

Thursday, May 5, 2011

KANTOI.

bila kau berabis mau tapuk (maksud:sembunyi) semua benda.
last-last kedapatan(maksud:kantoi) depan mata.


option:


1. saya biar kau nampak saya dan biar kau lari sebab malu.
2. saya lari sebab takut kau malu sebab nampak saya.



bodohnya saya buat perkara nombor 2.

SEMUA SALAH.

kenapa setiap kesalahan orang kau nampak tapi tidak pikir diri sendiri? itu tidak boleh. ini tidak boleh. tapi kau boleh. madapak shial.




saya doa kau terlepas "BRAND MAHAL-MAHAL ADA SALE BESAR-BESARAN GILA MURAH SAMPAI GILA. SIAPA TERLEPAS BOLEH BUNUH DIRI." -contoh-




sebab benda macam tu boleh bikin kau gila sasau kalau terlepas. dan lebih kasi sakit hati kau. sekurang-kurangnya saya tidak kasi doa kau yang bukan-bukan.

Tuesday, May 3, 2011

SELAMAT.

majlis tunang kazen pun selesai. syukur lah semua selamat. tapi macam aku kurang selamat sikit. sebagai anak sulung di rumah soalan-soalan seperti ini ada lah wajib yo!

"VI BILA TURN KAU? BILA MAU TUNANG? BILA MAU KAWIN? BILA-? BILA-? BI? BLA-BLA-BLA"


jawapan paling selamat memang aku sudah sedia awal-awal. biar aku taip balik salah satu soalan.


soalan : "VI BILA KAU MAU TUNANG?"

jawapan : "BULAN NOVEMBER NI. KO NDA TAHU?"

soalan : "BETUL?"

jawapan : "YA LAH! TAPI NDA TAHU TAHUN BILA"


sekian terima kasih.

Thursday, April 28, 2011

MERAGUT.



aku duduk makan dengan kawan-kawan. tiba-tiba cerita pasal kes ragut-ragut sana sini. sebenarnya baru tertengok kes ragut dalam video ni. nampak betul aku ketinggalan zaman tengok berita tahun lalu.haiya. ok return cerita ragut. rasa seram-geram semua ada. serius kalau ada peragut meragut depan mata, contoh lah konon masa tu aku dalam kereta. komfom-komfom aku suruh orang yang drive tu pergi langgar peragut tu. kereta kemek belakang kira.


pastu kawan aku sorang tu cerita. satu hari dia nampak ada peragut. dia perasan peragut tu tengok kiri kanan sebelum peragut tu meragut. lepas tu peragut tu pun meragut. kawan aku pula nda boleh buat apa-apa. kasi biar jaklah.


aku dengan EMOSI tanya KENAPA?? dan jawapannya adalah:


"KAMBING TU MERAGUT RUMPUT. MAHU BUAT APA?"


sabar vivi. sabar. Tuhan sayang orang-orang yang bersabar. sekian.

Wednesday, April 27, 2011

KUMEG.

saya ada kawan. kawan baru. setakat kawan-kawan la. perempuan. lebih gemuk dari saya. oleh sebab dia lagi gemuk dari saya, saya selalu mengelak untuk menyebut perkataan "gemuk" dan tidak merungut yang saya pun ada ciri-ciri kegemukan demi untuk menjaga hati beliau dan mengelak beliau terasa down ka apa. sekurang-kurangnya saya bersyukur yang saya ada sedikit kecil dari beliau.


situasi 1.

dia : aku selalu minum air banyak-banyak. botol besar tu pun tidak cukup.

saya : ih. aku paling lah malas minum air banyak. malas.

dia : nah! itu lah sebab kau gemuk!

saya : oooooo.



situasi 2.


dia : kau tidur selalu macamana? gundah?

saya : ih. paling lah aku gundah tidur. dari hujung sampai hujung boleh sukat bilik.

dia : patut pun kau gemuk. kau tahu tidur yang macamtu la punca gemuk.

saya : ooooooooooooo.



situasi 3.
situasi 4.

dan banyak lagi.


soalannya, saya bukanlah terasa kah apa kah tapi perlu kah saya menjaga hati beliau selepas ini? tapi selalunya orang gemuk cepat terasa bila perkataan gemuk diaktifkan. macam saya.

Monday, April 25, 2011

AYAT KAVER.

soalan :

macamana boleh sesat? macamana boleh salah beli? macamana boleh jatuh? macamana boleh salah? macamana boleh tidak nampak? macamana boleh bla-bla-bla? kenapa begitu? kenapa begini? mengapa begitu? mengapa begini? macamana boleh? macamana? macamana? macam? ma?


dan bermacamana-macamana soalan.



jawapan :

MATAKU DITUTUPI SYAITONNNNNN.

SETIAP DUA PULUH LIMA HARI BULAN SETIAP BULAN.

sana sini mesti cerita pasal gaji-bikin-bayar-hutang.


gaji.


gembira sekejap.


hutang.

hutang.

hutang.

hutang.

hutang.

hutang.


bankrup!


aku rasa. sebelum terima gaji memang aku already-sedia declared bankrup. haiya!